„V Brně jsem toho nezažil tolik co třeba v Liberci nebo v Mladé Boleslavi. Že bych k Brnu vyloženě něco cítil, to ne," povídá v rozhovoru pro Deník Rovnost šestatřicetiletý špílmachr Koloušek.

Jihlava v sedmi kolech ještě neprohrála. Čím si vysvětlujete, že se vám tak daří?

Hlavně je to zásluha trenéra, který sestavil tým a vysvětlil nám, co po nás chce. Od začátku, co k týmu nastoupil, chce hrát fotbal, ne nakopávat balony, což je důležité. Chytli se taky talentovaní kluci, kteří mají kariéru před sebou jako Jungr, Tecl, Masopust a vychází nám to. Ovšem hlavní zásluhu má kouč.

Napadlo vás, že po sedmi kolech budete na pátém místě prvoligové tabulky?

To určitě ne. Měli jsme těžký los, začínali jsme na Slavii, pak Plzeň, jeli jsme do Hradce a do Liberce. Neprohráli jsme, navíc jsme v některých zápasech remízou ztratili. V Liberci jsme dostali gól v nastavení, na Slavii jsme zkolabovali. Je dobře, že zatím zápasy zvládáme, musíme však dál pokračovat v práci, kterou po nás chce trenér. Myslím, že uspokojení nepodlehneme, na to je kouč dost zkušený.

V úvodních pěti kolech jste sbírali jen remízy. Obával jste se chybějících vítězství?

Co se bodů týče, je samozřejmě lepší raději jednou prohrát a pak dvakrát vyhrát. Mohli jsme prohrát s Plzní, kdy Ševinský nastřelil tyčku, získali jsme cenný bod v Hradci, kde domácí nedali šance z malého vápna a ten zápas jsme nezvládli. V Olomouci jsme srovnali až v závěru po standardce. Jsme nováček a každý bod je pro nás důležitý.

V sedmi kolech už jste se třikrát trefil. Dokazujete sám sobě, že na ligu pořád stačíte?

Už v Brně jsem říkal, že záleží, co trenér mužstvu dá a jakou roli najde po mně. Jestliže chce, abych běhal nahoru dolů, bránil a pořádně neviděl balon, pak nevyužije mé přednosti. V Jihlavě hra vypadá jinak, trenér ví, že hráči jako já nebo Pavel Horváth nebudeme na hřišti skluzovat, od toho jsou jiní kluci. Kouč po mně sice chce i práci dozadu, ale máme hru nějak postavenou a zatím to funguje.

Těšíte se do Brna, odkud jste do Jihlavy odešel?

V Brně jsem toho nezažil tolik co třeba v Liberci nebo v Mladé Boleslavi, kde jsem s fotbalem začínal. Že bych k Brnu vyloženě něco cítil, to ne. Líbí se mi tradice Zbrojovky, to je asi všechno. Zažil jsem ale takové věci… Neměly nic společného s fotbalem. Jak se ke klubu stavěli majitelé Prosové a tak.

Co máte na mysli?

Byly problémy, o kterých jsem nemohl mluvit. S tím, kde je Brno teď, se stal zázrak. To by si měli lidé uvědomit. Na jaře jsme hráli zadarmo, bez prémií. Lidi si musejí uvědomit, že hned nemůže Zbrojovka hrát o titul nebo evropské poháry. Z některých věcí jsem byl zklamaný.

Zapříčinily váš odchod i zpožďující se výplaty?

O výplaty nešlo. Vadilo mi jednání lidí na podzim, kdy nám nikdo nebyl schopný říct, jak to je. Na oko vše fungovalo a nikdo nám neřekl, že klub je v pr… Až přišel pan Kudela (sportovní ředitel klubu – pozn. red.) a řekl: Uvidíme, zda přežijeme. To je, jako když vám někdo dá ránu palicí.

Předpokládám, že nelitujete odchodu z Brna, když se Jihlavě tak daří…

Není čeho litovat ani v Brně, takový je prostě fotbal. Vnitřně jsem cítil, že mi role v brněnském herním systému neseděla. Nelíbilo se mi, jak to bylo nastavené a rozhodl jsem se pro změnu. Přece nebudu někde, kde se trápím? Byl jsem normálně domluvený s panem Kudelou, že si po sezoně promluvíme. On mi řekl, že nejdřív za mě potřebuje náhradu a když přivedl Zavadila, mohl jsem odejít.

Pojedete Jihlava do Brna v roli favorita?

O favoritovi bych nemluvil, vždyť Brno má deset bodů, jen o jeden méně než my. Až na Plzeň a Spartu je liga vyrovnaná. Normálně si to rozdáme na hřišti. Hlavně ať padají góly a utkání se lidem líbí. Na 0:0 hrát nebudeme.

Očekáváte v neděli z obou stran kombinační fotbal?

Doufám v něj. Přiznám se, že Brno jsem zatím viděl jen poločas s Českými Budějovicemi, takže jeho hru mohu jen stěží hodnotit. Je dobře, pokud má Zavadil rád balon a snaží se hrát kombinačně. Otázka je, jestli se k němu míč vůbec dostane, nebo mu lítá nad hlavou jako mě v Brně.

Kolik odhadujete, že na souboj nováčku dorazí diváků?

Snad jich dojde co nejvíc. Brno je druhé největší město v republice a na Budějovice přijde dva tisíce lidí? To je ostuda. Kde jsou všichni ti srdcaři? Kdyby se vyhrál titul, fandí zase všichni…

Přijedou s vámi aspoň jihlavští fanoušci?

Vůbec netuším, kolik jich vyrazí. Ale když hrála Jihlava na jaře v Brně o postup, přijelo jich dost. Doufám, že přijedou aspoň ve stejném počtu. Začátek ve čtyři hodiny odpoledne mi nepřijde špatný, aby nepřišli. Snad nám vyjde i počasí.