„Přestal nám chodit na tréninky, slehla se po něm zem. Telefon má vypnutý, nikdo o něm nic neví,“ krčil rameny boss znojemského fotbalového klubu Ota Kohoutek.

A právě on se snažil dostat problémového Pacandu znovu do normální života. „Nabídli jsme mu pomoc. Tohle mu už asi nikdo nenabídne. Dva měsíce se držel, fungoval podle našich představ a bylo to vidět i na hřišti. Jenže pak do toho zase spadl,“ dodal smutný Kohoutek.

Ten vidí příčinu v jeho omezeném platu. „Byl zvyklý na určitý obnos peněz, se kterými si dělal, co chtěl. Naše domluva byla taková, že mu dáme minimum a zbytek jsme dávali jeho věřitelům. Chvíli to vydržel, ale…“ těžko hledal slova přední muž znojemské kopané.

Deprese

Po fotbalistovi s neskutečným talentem a citem pro hru není vidu ani slechu. Kolují i fámy, že je za hranicemi republiky. „Trpí depresemi ze své životní situace. Sám to nezvládne. Musí se léčit. Bojím se, že bez lékařské pomoci může být jeho konec krutý a hodně blízko. To mu i přes naše zklamání z jeho chování rozhodně nepřeji.“

Pacanda svým jednáním neublížil jenom sám sobě, ale i svým blízkým. „Mluvil jsem několikrát s jeho bývalou ženou, se kterou má malé dítě. Už vím, jak se cítila a cítí. Několikrát mu chtěla pomoci, ale on se vždy otočil zády,“ dodal Kohoutek.

Brněnský rodák tak připravil nejen sebe o zlepšení své životní situace, ale zejména fotbalové diváky o zážitky, které jim prostřednictvím svého umění servíroval. Na začátku sezony totiž vytvořil s nejlepším střelcem Znojma Václavem Vašíček tandem s neskutečnou­ silou.

„Ze sportovního hlediska to je obrovská škoda. Teď musíme pracovat na tom, abychom ho dokázali hrát bez něj. Ale každý je nahraditelný,“ doufá v lepší zítřky majoritní vlastník klubu.