Jak divácký zájem roste oproti minulým letům?
Teď je nejvyšší za posledních čtyři, pět let. Lidi chodí a nezáleží jim ani na počasí. Přijdou, když tým hraje dobře a má nějaké hvězdy.

V osobnostech spatřujete největší důvod rostoucích návštěv?
Předně tým musí hrát fotbal, na který se dá dívat, pohybovat se v horní polovině. Třešnička na dortu, která může být základ návštěv, je taková osobnost. Třeba Tišnov v divizi táhne diváky, ať hraje doma nebo venku, protože má Petra Švancaru. To je šoumen, ale pořád fotbalista, který výkonnost na divizi stoprocentně má. Nehraje moc směrem dozadu, ale dopředu je to krása a na to lidi chodí. Tišnov má na divizi velmi kvalitní mužstvo.

Ilustrační foto.
Zbrojovka přivedla portugalského beka Gomeze a nigerijského útočníka Taiwa

Na koho láká Lanžhot, který vede krajský přebor?
Tam to stojí na hráčích ze Slovenska, Stano Velický nebo Jaroslav Hílek si zahráli Ligu mistrů za Petržalku. Navíc předvádí dobrý fotbal, čímž táhnou diváky.

Letošní maxima
Divize: 530 (Tišnov – Žďár nad Sázavou 4:1)
Krajský přebor: 638 diváků (Lanžhot – Bohunice 3:0)
I. A třída: 450 (Hroznová Lhota – Blatnice 8:1)
I. B třída: 300 (Vysočany – Pačlavice-Dětkovice 0:6)


Jaké další týmy v regionu hodně lákají?
Třeba na derby Svratky s Bystrcí přišlo pět set diváků, hodně lidí chodí na I. A třídu na Start Brno, kde hraje například bývalý prvoligový fotbalista Petr Čoupek. Za Svratku nastupuje Zdeněk Partyš.

Jste pro angažování starších hráčů s prvoligovými zkušenostmi na úkor mladších?
Když se to vyváží, je to ku prospěchu nejen klubu, ale i pro lidi. Tým potřebuje vhodně doplnit mladými kluky, kteří vidí své vzory a mohou se hodně fotbalového naučit.

Je důležité, aby klub pracoval také s nabídkou pro diváky na stadionu?
Jistě. Třeba Roman Procházka ze Startu Brno nachystal k oslavám postupu do I. A třídy skákací hrad, připravil takovou pouť a přišlo přes tisíc diváků. Fotbal potřebuje nadstavbu. Když se doma vyhrává, padají branky, lidi si dají dobré pivo a klobásu, mají důvod se vracet. Pokud tým hraje mizerně a diváci ani nevidí branku, pak i pivo zhořkne.

Jak si stojí jižní Morava v porovnání s ostatními regiony v počtu návštěvníků?
Má velká čísla, na krajský přebor chodí dost lidí také na severní Moravě, ale nádherné návštěvy jako v Lanžhotě nám zvedají průměr.

Považujete za dostatečné stadiony, na kterých se hraje krajský přebor?
Jižní Morava má jedny z nejlepších hřišť v republice, klimatické podmínky jsou tady pro trávníky dobré. Brněnské týmy mají výborné zázemí, v Bystrci se hrála druhá liga, Bohunice, Moravský Krumlov, Ivančice či Mutěnice mají pěkné stadiony. Lanžhot hraje v krásném areálu, posíláme tam mládežnické reprezentace, je tam super zázemí a také chodí lidi. Třeba v Rakvicích se hrají finálová utkání Memoriálu Františka Harašty. Hrací plochy máme na jižní Moravě ve velmi dobrém stavu.

Cyklistické mistrovství republiky na dráze.
Šťastný, Kostiha a Bártová jsou mistry republiky v madisonu