Na severu Čech si Jihomoravané kromě hlavičky Paška do břevna nevytvořili gólovou příležitost. Na změně přes týden pracovali. „Hra, kterou jsme produkovali v Jablonci, postrádala invenci od krajních hráčů, kteří mají za úkol vytvářet příležitosti. Hráli jsme naivně, nedůrazně, nedonutili jsme obranu Jablonce k chybě," prohlásil brněnský trenér Václav Kotal. „Musíme zvýšit důraz v útočné fázi. Věřím, že sobota ukáže, jak jsme za týden pokročili," doplnil kouč.

Před utkáním v Jablonci řešil náhradu za obránce Miroslava Keresteše, jehož operované koleno vyřadí na měsíc. Proti votrokům chystá ofenzivnější variantu. „Jsem přesvědčený, že připravíme úspěšnější řešení. Jde také o rozestavení a role hráčů v utkání," nastínil Kotal.

Hradec Králové, který v prvním utkání uhrál bezbrankovou remízu s Teplicemi, navíc v Brně vsadí na poctivou defenzivu. „Bude hrát ze zatažené obrany a na brejky. Musíme pokrýt všechny rychlé hráče na kraji, jako jsou Štípek, Halilovič, v útoku je nebezpečný Dvořák," upozornil brněnský obránce Jakub Jugas, který v létě přišel na jih Moravy z Příbrami.

Ubránit hlavičkáře

Východočeši budou hrozit také ze standardních situací díky výškové převaze, kterou může ještě zesílit stoper Jakub Chleboun, který se vrátil z Kazachstánu. „Hradec čeká na jeho registraci, ale i bez něj mají další dobré hlavičkáře jako Rolka, Križka, Černého nebo Dvořáka," zmínil Kotal i slovenského záložníka Juraje Križka, který v Brně strávil sezonu 2009/2010. „V Brně sice mám ještě pár přátel, ale je to pro mě stejný soupeř jako každý jiný. Pro nás jde o velice důležité body," pronesl Križko.

I bránění urostlých hradeckých fotbalistů se Zbrojovka věnovala. „Těžko sto sedmdesát centimetrů vysoký hráč vyhraje souboj se soupeřem, který má sto devadesát centimetů, ale může ho ubránit. Může ho rozhodit důrazem, odstavit, nesmí ho cíleně nechat zakončit, aby to pro nás bylo nebezpečné," líčil Kotal.

Brněnského trenéra čeká po Jablonci další soupeř, jehož v minulosti trénoval. Hradec Králové vedl v letech 2009 až 2012. Teď na mužstvo, jehož dres oblékal i jako hráč, narazí poprvé coby trenér Zbrojovky. „Je to atypické utkání, protože znám většinu hráčů, realizační tým i vedení, ale jsem profík. Chci kvalitní výkon a tři body. Pro to udělám maximum a nezajímá mě proti komu," ubezpečil Kotal, jenž aspoň na lavičku vezme i uzdraveného slovenského záložníka Marka Kaščáka.

V předminulé sezoně Zbrojovka prohrála s Hradcem Králové oba zápasy s celkovým skóre 1:5. Bilanci chce brněnský tým vylepšit, stejně jako stoper Jugas svůj dosavadní účet na jihu Moravy. „V prvním zápase jsme nebodovali. Teď nás čeká úvodní domácí duel, který zvládneme," měl jasno Jugas. Prvoligový souboj na stadionu v Srbské ulici začíná v sobotu v pět hodin odpoledne.

Pro zvětšení rozklikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.