Za Lužánky to měl co by kamenem dohodil, protože bydleli v Provazníkově ulici. „Brácha začal s fotbalem dřív, u mě ze začátku vedl spíš hokej," připomíná staršího bratra Eduarda, náhradního gólmana mistrovské Zbrojovky.

Jeho cesta do základní sestavy A týmu Zbrojovky nebyla přímočará, ještě v mistrovské sezoně víc proseděl na lavičce, než odkopal na hřišti. „Ze začátku jsem chodil na pár minut, pak víc, poločas, občas i do základu. Pomalu se to posunovalo," přibližuje postupné krůčky svého posunu v týmové hierarchii.

Přestože pod trenérem Masopustem dlouho pravidelně nehrával, nedá na něj dopustit. „Když jsem nehrál, třeba se mnou promluvil. Říkal, že teď to bude lepší takhle, ale že moje šance přijde. Prostě nás tak udržoval všechny v tom, abychom měli nějakou motivaci. Byl to dobrý psycholog, věděl, že na každého hráče musí jít trochu jinak," říká.

Nejlépe se cítil ve středu zálohy, ale tam v té době vládl Karel Jarůšek. „Karel chytl obrovskou fazonu, ve středu zálohy mu to sedělo. Udělal ve vápně rychlou kličku a člověk ani nevěděl jak. To ani nešlo napodobit. Nějak to zakvedlal a najednou tam byl sám," uznává kvality svého rivala Došek, pro něhož tak byla větší šance spíš na kraji zálohy nebo na křídle.

Ze všech mistrů zůstal v Brně nejdéle, až do roku 1987. „Studoval jsem právnickou fakultu a chtěl jsem ji dokončit. V klubu mi slíbili, že mě později zaměstnají na právním oddělení. Chtěl jsem mít do budoucna nějakou jistotu. Každý nemůže dělat trenéra nebo funkcionáře. Viděl jsem u některých bývalých fotbalistů, jak po skončení kariéry dopadli," naráží i na osudy svých někdejších spoluhráčů.

Po dokončení studia si to namířil do Stockerau, poté následovalo ještě další rakouské angažmá v Hohenau. Potom už nižší soutěže a poslední roky jenom zápasy s Bolkovou jedenáctkou.

V kariéře prostřídal v sestavě téměř všechny posty. „V dorostu a na vojně jsem hrával v záloze. Nejdřív středního, pak na kraji. Pod Masopustem jsem začínal na křídle, zprava i zleva. Když přišli Janečka s Kopencem, znova jsem se posunul do zálohy. Později jsem nastupoval na kraji obrany a ve druhé lize jsem hrál stopera," směje se.

Nikdy nebyl žádný velký střelec, v evropských pohárech mu to tam ovšem padalo. Dal vítězný gól na Standardu Lutych, dvakrát se trefil také při čtyřech startech v Poháru mistrů evropských zemí. „To pořád předhazuju klukovi. Až dá dva góly v Lize mistrů, můžeme se spolu bavit," připomíná syna Libora, který strávil v Brně pět ligových sezon.

Libor Došek st.

Narozen: 24. září 1955 v Brně

Hráčská kariéra: Zbrojovka Brno, Dukla Tábor, SV Stockerau, ASV Hohenau

1. liga: 175 zápasů, 15 gólů (vše Brno + 2. liga: 115 zápasů, 21 gólů)

Největší úspěch: mistr republiky 1978

Oblíbený post: záložník

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý 29. ledna: Hajský Zdeněk

Středa 30 ledna: Hamřík Jiří

ANTONÍN ZABLOUDIL