Zbrojovka v samostatné české lize porazila Spartu teprve posedmé z 38 pokusů. Z toho pošesté doma. Na této bilanci má zásluhu série čtyř výher na stadionu Za Lužánkami. „Tehdy to byla pěkná připomínka naší doby. I díky těm krásným návštěvám," vzpomínal tehdejší manažer Boby a fotbalista Československa roku 1977 Karel Kroupa.

V zlaté brněnské éře sedmdesátých let nebyl humbuk kolem zápasu Zbrojovky a Sparty zdaleka tak výrazný. „Ligu hrály skvělé týmy jako Trnava, bratislavský Slovan nebo Dukla Praha. Sparta v polovině dekády dokonce sestoupila do druhé ligy. Ale návštěvy v Brně chodily na Spartu a Slavii největší," podotkl Kroupa.

Zvýšená motivace

V devadesátých letech byla Sparta plná reprezentantů i ambicí. Přesto v Brně tradičně klopýtala. I když většinou brala titul. „Motivaci jsme měli větší. Neměli jsme co ztratit, což je pro hráče kolikrát lepší," hledal důvody výher Křivánek.

S obrovskou chutí proti Spartě nastupují všechny mančafty. V Brně, Ostravě a sešívaném Edenu ji čeká asi nejmíň přátelsky nakloněné prostředí. „Jako hráč ale přistupujete ke všem zápasům stejně. I se na ně připravujete," nabídl Křivánek ještě profesionální pohled.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Zbrojováci se teď připravili kvalitně. Však nad Spartou naposledy zvítězili v květnu 2008. V zápase, který poznamenalo legendární „předání" míče z ruky Tomáše Řepky na hlavu Aleše Besty. Červená karta pro sparťanského stopera přišla už ve druhé minutě. „To bylo celé zbytečně nafouknuté, pro mě ta věc už dávno skončila," pravil tehdejší brněnský útočník.

Před pěti lety se zrodilo zatím jediné vítězství Jihomoravanů na Letné. Jindy si odváželi i debakly. Hned šestkrát o čtyři a víc branek. Domácí prostředí pomohlo i tentokrát. Vždyť také přišlo přes osm tisíc lidí. „Byl to obrovsky kvalitní zápas. Slyšel jsem na něj jen kladné ohlasy. Brněnské góly padaly po krásných akcích," dodal Kroupa.