Nepovedlo se to Slavii, Olomouci, Plzni ani mistrovskému Liberci. Až v souboji prvoligových nováčků našla Jihlava přemožitele. A brněnská parta ji usadila na zem velmi tvrdě. Zbrojovka na domácím trávníku zvítězila přesvědčivě 5:1.

Brňané pětigólovou kanonádou nadělili drobný dárek svým fanouškům. Na následující domácí utkání dostane každý pivo za pětikorunu. „Po čtvrtém gólu jsme to trochu hecovali i s Perňou (Luděk Pernica) a povedlo se," zmínil kapitán Petr Švancara střelce páté brněnské branky.

Jihomoravané vítězstvím po osmi kolech nejvyšší soutěže poskočili na čtvrtou příčku. „Myslím, že pěti brankami a pivem za pět korun v době prohibice jsme divákům udělali dobrou upoutávku na Liberec. Věřím, že se Zbrojovka zvedá do míst, kam jsme chtěli. Ovšem s pokorou připomeňme, kde jsme byli před rokem," narážel Švancara na existenční druholigové období klubu.

Před pěti a půl tisíci diváky Zbrojovka poprvé zdolala Jihlavu v utkání první nebo druhé ligy. „Věděli jsme, že naše výsledky nebudou donekonečna jen pozitivní, nicméně mě mrzí, že jsme prohráli zrovna v Brně," mrzela první porážka jihlavského kouče Františka Komňackého.

Po utkání jen kroutil hlavou. „Pustili jsme domácí k výhře hrozně lacino. Byli jsme horší především v přístupu. Překvapil mě odevzdaný a nebojovný výkon, nikoho jsme pořádně nenakopli," zlobil se Komňacký.

Jeho mužstvo zmrazily úvody obou poločasů. A především nově složené brněnské útočné duo Š+Š: Petr Švancara, Michal Škoda. Druhý jmenovaný přišel do kabiny Zbrojovky teprve v pátek a při svém premiérovém debutu vstřelil dva góly. Stejný účet přidal i brněnský kapitán, který si ve čtyřech domácích utkáních připsal už čtyři branky.

Zbrojovka po trefách obou borců vedla 2:0 už po třinácti minutách. V 53. minutě sice snížil nejlepší ligový střelec Stanislav Tecl, jenže za dvě minuty skóroval Švancara a po hodině hry zvýšil opět Škoda. „Delší dobu jsme chtěli hráče typologicky podobného Michalovi. Utkání se mu povedlo, ovšem dobře hrálo celé mužstvo. Michal určitě má na to, aby takové výkony opakoval. O jeho zařazení jsem se rozhodl hned, věřil jsem, že nám pomůže. Že až takhle, to jsem však nedoufal," přiznal brněnský kouč Petr Čuhel.

Ještě jeden muž však v dresu Zbrojovky čněl vysoko nad ostatními muži na trávníku. Brněnský špílmachr Pavel Zavadil se podepsal hned pod čtyři z pěti branek. „Vím, jaký je to hráč a věřím, že své schopnosti bude prokazovat i dál," dodal Čuhel.

ROZHOVOR S MICHALEM ŠKODOU ČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST