Červený dres bude Luboš Kalouda oblékat nadále. Jenom nebude patřit 1. FC Brno, ale CSKA Moskva. Ve středu podepsal dvacetiletý brněnský fotbalista s ruským klubem pětiletou smlouvu. A vedení brněnského klubu za něj vyinkasuje přibližně 130 milionů korun.

Kaloudův přestup se táhl celou zimu. Nakonec neodchází ani do Juventusu, ani do Newcastlu. Místo Premier League a Serie A musí vzít zavděk „Čempionatom Rasiji“. Zklamání však v jeho hlase nenajdete.

„Určitě to neberu jako krok zpět. Podle toho, co jsem zatím v Moskvě viděl, je jasné, že to je skvěle zajištěný klub. Za posledních šest sezon neskončil v lize hůř jak třetí a získal čtyři tituly. V roce 2005 dokonce vyhrál Pohár UEFA,“ připomíná úspěchy svého nového zaměstnavatele.

Svůj krok Kalouda konzultoval i s nedávným spoluhráčem Mariem Holkem. Ten zamířil na východ o pár týdnů dřív – do ukrajinského Dněpropetrovsku. „Mario mi potvrdil, že je to tam fotbalově úplně někde jinde než u nás. A v Rusku to určitě nebude horší. Hlavně jsem rád, že už je všechno dohodnuté. Teď se můžu konečně soustředit na fotbal,“ pochvaluje si.

Středeční finální jednání mezi oběma kluby proběhlo hladce. „Přestup se táhl několik týdnů, takže teď už bylo vlastně všechno připravené k podpisu. Jako asi při každém obchodu musely udělat obě strany nějaké ústupky, ale mohu říct, že Luboš přestupuje za velice výhodných podmínek,“ poznamenal Roman Pros, majoritní vlastník 1. FC Brno.

Obě strany se dohodly, že přestupovou cenu nezveřejní. Podle dobře informovaných zdrojů se však částka pohybuje okolo 130 milionů korun.

Kalouda ve středu převzal dres s číslem dvacet, s nímž nedávno v CSKA nastupoval jiný český hráč Jiří Jarošík. „To je náhoda, já si vybral dvacítku z jiného důvodu. Když jsem v Brně přišel do áčka, tak mi bylo devatenáct a toto číslo jsem si vybral. A teď je mi dvacet,“ vysvětluje svoji volbu.

Už v úterý odletěl narychlo do Moskvy na zdravotní testy, takže se ani nestihl rozloučit se spoluhráči. „To mě mrzí. Každopádně jim moc přeju, aby se jim dařilo. Do Česka se dostanu nejdřív asi až při reprezentačním srazu, ať už áčka, nebo jednadvacítky. Teď už v Moskvě zůstávám, letěl jsem už sbalenej,“ vysvětluje Kalouda, který by se měl už dnes objevit na tréninku CSKA.

Do Moskvy za ním brzy přiletí i přítelkyně Veronika. „Jsem moc rád, že tady bude se mnou. Zatím budu bydlet na hotelu, ale brzy si určitě vyhlídneme nějaký pěkný byt,“ dodal mladík, jenž vidí v ruském angažmá i šanci na zviditelnění ve fotbalové Evropě. A možná i ještě větší přestup. Třeba už za rok bude v nějakém velkoklubu volná jednadvacítka…

Pros: V létě se fanoušci mohou těšit na posily

Dva pocity se včera mísily v duši Romana Prose, spolumajitele 1. FC Brno. Udělal skvělý obchod, ale zároveň oslabil mužstvo.

„Mrzí mě, že oslabujeme kádr právě v době, kdy máme našlápnuto do evropských pohárů. Navíc jsem dal jakýsi nepsaný slib fanouškům, že v zimě odejde pouze jeden hráč. Jenže zároveň mám radost z dobrého obchodu. A také za Luboše, kterému vyšlo angažmá ve špičkovém klubu. Věřím, že časem bude tento přestup vyhodnocen jako správný krok,“ poznamenal Pros.

Pro brněnský klub je nepříjemné, že Kaloudův odchod přišel v době, kdy už nelze získat pro jaro hráčskou náhradu. „Naše ideální představa byla, že by u nás Luboš zůstal na hostování, ale to CSKA odmítlo. Věřím, že jej dokážeme nahradit z vlastních zdrojů, i když to bude těžké. Ale Holek se zdál být také nenahraditelný a zatím ho mladý Mareček zastoupil výborně,“ připomíná Pros , že jeho klub má kde brát.

Utržené peníze za přestupy však hodlá opět investovat. „Určitě si vedení nevyplatí speciální odměny. Část peněz půjde na centrum mládeže v brněnských Ivanovicích a máme rozdělané i další projekty. A v létě se samozřejmě chystáme investovat do posílení mužstva,“ slibuje fanouškům šéf klubu.

Podle odhadovaných částek vydělalo 1. FC Brno na přestupech z poslední doby přes 300 milionů korun. Na druhé straně stojí relativně levné příchody kvalitních hráčů, jakými jsou např. Polách, Lejsal, Střeštík, Besta, Pavlík, Dvorník nebo Došek. Lze tedy tvrdit, že Pros a spol. jsou dobří obchodníci.


Největší obchody 1. FC Brno

Marián Had
prosinec 2005, Lokomotiv Moskva, 60 milionů korun

Ondřej Mazuch
červenec 2007, AC Fiorentina, 80 milionů korun

Mario Holek
leden 2008, Dněpr Dněpropetrovsk, 60 milionů korun

Luboš Kalouda
březen CSKA Moskva, 130 milionů korun