„Cíl je jasný, ten neměníme. Chceme postoupit do poháru,“ vyhlásil jeden z majitelů fotbalového klubu Roman Pros.

Brňanům patří v polovině sezony pátá příčka. A jarní část startuje už o víkendu. Svěřenci trenéra Petra Uličného se představí v Plzni. „To páté místo je pro jaro dobrým odrazovým můstkem. Věřím, že jsme dobře nachystaní a že začneme dobrým výsledkem,“ uvedl Uličný.

Cesty do fotbalové Evropy jsou dvě. Třetí, za určitých okolností možná i čtvrté místo v lize. A nebo vítězství v Poháru ČMFS, ve kterém se Brno dostalo mezi nejlepší osmičku. „Na obou frontách to máme dobře rozehrané. Liga je samozřejmě gró fotbalu, ale pohár určitě nepodceňujeme. I přes něj vede cesta k našemu cíli,“ uvažuje Uličný.

Třetí cestou mohl být Pohár Intertoto. Do něj se ale Brno nepřihlásilo. Pohárová meta může být rozhodující i pro budoucnost ostříleného kouče. „Je to jasné. Pokud se dostane do poháru, bude mu v brně prodloužena smlouva,“ řekl zcela jasně Pros. „Mě fotbal stále baví a v Brně se mi končit nechce. Před námi jsou silné týmy, takže pro mě bude úspěch i páté místo. Sice mě vyhodí, ale bude to úspěch,“ smál se na tiskové konferenci osmapadesátiletý kouč.

V jarní části se musí obejít bez defenzivního záložníka Maria Holka. „Byl to pan hráč, pro nás klíčový fotbalista. Ale máme typy hráčů, které ho mohou nahradit. Ať už svými výkony, nebo třeba určitým taktickým přeskupením,“ podotkl Uličný.

Jiný klenot ale v jeho týmu zůstal. Záložník Luboš Kalouda nakonec neuvízl v sítích Juventusu ani Newcastlu. „Ovšem pokud by přestoupil, zůstal by na jaře v Brně. To byla naše jasná podmínka,“ podotkl Pros.

V kolonce příchodů vyčnívají dvě jména. Obránce Josef Dvorník a brazilský univerzál Elton Lira. „Na podzim jsme byli dobří dopředu, ale v obraně byly mezery. To by teď mělo být lepší. Bota nás tlačí spíš v útoku,“ řekl Uličný. Zraněný je Došek a Simr nemůže hrát kvůli disciplinárnímu trestu.

Dvorník ví, že jeho šance přijde

Tři týdny v Brně, tři zdravotní patálie. Stoper Josef Dvorník se po svém přestupu z tureckého Manisasporu do 1. FC Brno ani nestačil pořádně rozkoukat a už se musel svěřit do péče lékařů. Zanícený nehet u palce na noze, chřipka, a nakonec zlomený nos. Kvůli němu možná vynechá první jarní duel v Plzni. „Rád bych hrál, ale nemá cenu riskovat. Domluvíme se na tom s trenérem den před zápasem,“ říká devětadvacetiletý fotbalista.

Za tak krátkou dobu jste se v Brně namarodil až moc. Trápí vás to?
Úplně běžné to není, asi jsem měl větší smůlu. Není to nic příjemného, ale prostě se to seběhlo. Nikdy v minulosti jsem se zraněními problémy neměl, jen jednou v Ostravě jsem marodil s kolenem. Snad už se mi další zranění vyhnou.

Jak to vypadá s vaším startem v Plzni?
Rád bych nastoupil, ale těžko odhadnout, jak to dopadne. Nemá cenu nic riskovat. Ve středu jsem začal trénovat a zatím to vypadá nadějně.

Ochrannou masku si brát nebudete?
Byla to jedna z možností, ale když už mám zhrát, tak bez ní. Budu si muset dávat víc pozor.

Plzeňským se ale určitě donese, že máte zlomený nos…
Ti už to samozřejmě dávno ví. Ale snad nebude nikdo zákeřný, aby do mě schválně šel.

Je pro vás důležité, abyste nastoupil hned v prvním zápase?
Samozřejmě, když se vyhraje a bude se dařit, tak budou mít potom důvěru stejní hráči. Ale já vím, že i kdybych nehrál, svoji šanci v Brně dostanu. S konkurencí jsem nikdy problém neměl.

Vyhovuje vám, že Brno vyhlásilo vysoké cíle?
Vytváří to tlak na hráče a vlastně i na celý klub. Ale já jsem věděl do čeho jdu, a těším se na to. O záchranu bych hrát nechtěl.

 

Lira už se jako obránce necítí

Leváků není ve fotbale nikdy dost. Především na levé obraně tlačí nejeden český tým pata. Není proto divu, že si trenér 1. FC Brno Petr Uličný mnul ruce, když mu vedení klubu na tento post přivedlo levonohého Brazilce Eltona Liru. Jenže. Není bek jako bek.

„Občas o tom přemýšlím. A abych pravdu řekl, tak už se tu moc jako obránce necítím,“ usmívá se borec, který od druhého zimního přáteláku odehrál většinu času na levém kraji zálohy.

A důvod? V Brazílii se totiž brání trochu jinak. Zatímco u nás se krajní obránce jen málokdy zapojuje do útočení, v zemi pětinásobných mistrů světa je zvyklý jezdit po celé lajně nahoru dolů.

„Snad každý Brazilec chce být jednou jako Ronaldinho. Obránce většinou lidi tolik neocení. Proto se u nás hraje tak ofenzivně,“ vysvětluje historicky první mimoevropská akvizice brněnského týmu.

„Jsem ale připraven hrát tam, kde mi dá trenér šanci. I kdybych šel až do druhé půle, tak udělám maximum,“ říká.

Na soustředění v turecké Antalyi dal silnému Metalurgu Doněck dokonce i gól. A nebyl to žádný ušmudlanec. Přešel přes tři hráče, chytře si narazil, a křižnou střelou k tyči nedal brankáři šanci. Brno vyhrálo 1:0. „Až jsem se tomu sám divil Moc gólů jsem zatím totiž nedal. A navíc tak krásnýho,“ přibližuje jednadvacetiletý kanárek.

Kolik ho premiérová branka bude stát u kabinového pokladníka Jana Trousila prý netuší. „Už jsem to přestal počítat. Mám pocit, že za všechno co dělám, se tu platí,“ směje se.

Důležité je prý to, že s každým odehraným zápasem se lepší jeho komunikace se spoluhráči. „Já, mám, druhá, přihraj… Tomu všemu už bez problémů rozumí. Poskládat delší větu mu ale zatím ještě moc nejde,“ povídá Lirův tlumočník.

Nakonec se Brazilec přeci jen osmělí. „Brno krásný město,“ směje se Lira. (mar)