Zápas totiž nebyl označen jako oficiální mezistátní střetnutí. V každém případě ale Kalouda svým výkonem zaujal a zvýšil své šance pro nominaci na letošní evropský šampionát.

Jak hodnotíte svoji reprezentační premiéru?
Byl jsem rád, že jsem odehrál celý zápas. Jenom mě mrzelo, že jsme nezvládli závěr a nakonec těsně prohráli.

Byl jste na začátku zápasu hodně nervózní?
Trochu jo. Bylo to něco jiného než liga. Na druhé straně byli zkušení hráči z Panathinaikosu, Olympiakosu a dalších velkých klubů. Nebyl to sice oficiální zápas áček, ale Řeci nastoupili se silným týmem.

Naopak v našem mužstvu hrálo hodně mladíků. Pomohlo vám, že jste nebyl jediným bažantem?
Určitě to pro mě bylo jednodušší, než kdybych tam byl jediný nováček. Na druhou stranu jsme takhle hráli poprvé a bylo znát, že nám chybí větší sehranost.

Nemrzí váš, že za tento zápas nemáte připočten start za nároďák?
To spíš Martin Fenin si z nás kvůli tomu dělal srandu, protože on už za áčko hrál. Mně to zase tolik nevadí. Jsem rád, že jsem na Kypr vůbec jel. A zápas jsem si užíval.

Před měsícem by vás asi sotva napadlo přemýšlet o Euru. Cítíte, že teď máte k nominaci mnohem blíž?
To je ještě strašně daleko, moc na to nemyslím. Musím hrát hlavně dobře ligu za Brno a pak se uvidí. Bude taky záležet na aktuální formě ostatních.

Absolvoval jste na Kypru nějaký nováčkovský rituál?
Nic takového neproběhlo. Jen první den jsem všechny obcházel a potřásl si s nimi rukou. Z toho jsem byl trošku nervózní, ale nebylo to nic strašného.

Jak se k vám chovaly hvězdy týmu?
Bylo to úplně supr. Dalo se povakládat s každým, nikdo se nějak nevyvyšoval. Jsou to normální kluci. Hodně jsem si povídal třeba se Zdeňkem Grygerou o Juventusu.

Chybělo málo a mohli jste být spoluhráči. Jak moc vás mrzí, že se přestup do Juventusu neuskutečnil?
Hlavně jsem rád, že už je konečně klid. Už se to táhlo dlouho a já se nemohl soustředit na fotbal. Trochu mě to samozřejmě mrzí. Varianta s tím, že bych do Juventusu šel až v létě a do té doby hostoval v Brně, se mi líbila. Věděl bych, co mě čeká, a zatím bych se mohl učit řeč. Italštině a angličtině se ovšem chci věnovat i tak. Co kdyby…

A co když se pak v létě ozve Real Madrid nebo Barcelona?
(smích) Snad bych alespoň ze začátku nějak vystačil s tou angličtinou. Pak už bych musel rychle přejít na španělštinu. To jsme se ale dostali do oblasti snů.