Útočník Luděk Zelenka totiž odmítl nabídku na roční prodloužení smlouvy v 1. FC Brno a dnes má podepsat dvouletý kontrakt v Jablonci. Třiatřicetiletému kanonýrovi končí v Brně smlouva a na nabídku jejího ročního prodloužení nakonec nereflektoval, přestože podmínky byly přibližně stejné jako u předchozího kontraktu.

„Bylo to pro mě hrozně těžké rozhodování, protože v Brně jsem byl spokojený. Po finanční stránce byla nabídka Jablonce srovnatelná s tou brněnskou, ale rozhodla délka smlouvy. Navíc čekáme s přítelkyní k malému Samuelovi druhý přírůstek, takže pro nás bude lepší, když budeme blíž rodičům,“ vysvětlil své rozhodnutí liberecký rodák. Vedle těchto klíčových důvodů sehrály roli i jakési pomocné okolnosti.

„Za pozadím celého přestupu do Jablonce stojí Jaroslav Kašpar, dlouholetý kamarád jabloneckého šéfa Pelty a majitel Českého Dubu. To je takový můj fotbalový táta. Zanedbatelný není ani fakt, že Jablonec bude hrát v příští sezoně Pohár UEFA. I když jenom kvůli tomu bych tam určitě neodcházel,“ dodal Zelenka. Vzhledem k tomu, že hráči končí na sklonku června smlouva, dostane Brno od Jablonce jen symbolické odškodné. Buď se kluby na určité částce dohodnou, nebo přijde ke slovu smírčí komise.

„Myslím, že se s panem Peltou domluvíme,“ věří Roman Pros, spolumajitel 1. FC Brno. Zdá se, že ho rozhodnutí nejlepšího střelce týmu nezaskočilo. „Luďka plně chápu, snaží se zajistit si další budoucnost. Jablonec mu nabídl delší smlouvu a navíc s ním možná počítá i v nějaké funkci po skončení kariéry,“ uvedl. Vedení brněnského klubu teď ovšem čeká nelehký úkol - najít náhradu za střelce jedenácti branek v posledním ligovém ročníku. „Máme něco rozjednaného. Nic bližšího nechci prozrazovat, ale jedná se o renomovaného útočníka,“ tvrdí Pros.

V kuloárech se už skloňují taková jména jako Svěrkoš, Ivana či Jun, ale až příští dny ukážou, kdo bude mít za úkol Zelenku nahradit.