Ze statistik vybočuje pouze vítězné utkání se Znojmem, kdy Brňané vypálili osmkrát a zvítězili 2:0. Proti pražské Dukle a Olomouci ohrozili branku soupeře shodně třikrát a prohráli. V reprezentační přestávce tak mužstvo pracuje především na ofenzivě. „Dopředu nedáme kloudnou přihrávku. Centry ze strany jsou nepřesné nebo se z nich nedostaneme k zakončení, protože nás málo nabíhá dopředu. Je to o nekoncentrovanosti," potvrzuje brněnský špílmachr Pavel Zavadil.

Slabá útočná fáze se naplno projevila v sobotním pohárovém osmifinále, v němž Zbrojovka prohrála 0:1 na hřišti Viktorie Žižkov, třináctého týmu druhé ligy. „Zápas jsme nezvládli, nebyli jsme schopní dát gól. Osmdesát procent hry jsme měli míč na kopačkách, ale vytvořili jsme si jednu dvě šance, což je proti druholigovému soupeři strašně málo. To musí být varování," řekl brněnský kouč Václav Kotal.

Zmar navíc dokonal srbský útočník Miroslav Markovič, který neproměnil pokutový kop. „Chtěli jsme tady ukázat, že existuje rozdíl mezi první a druhou ligou. Byla to moje chyba," podotkl forvard.

Zbrojovka reprezentační přestávku vedle nabírání kondice vyplňuje především nacvičováním útočných va-riant. „Pracujeme na zvýšení střelecké potence, zkoušíme různé varianty, aby se naše útočná efektivita zvýšila, a vytvořili jsme si víc příležitostí," sdělil Kotal. „Poslední dva zápasy nás dostaly zase zpátky, kde nechceme být. Bez sebeobětování hráčů se to nezlepší," poznamenal.

Víc hráčů

Trenér Zbrojovky své svěřence nabádá, aby se jich do útoku zapojovalo víc. „Na první pohled vepředu nejsme. Hrajeme na jednoho vysunutého hráče, o to víc musejí chodit z druhé vlny záložníci, aby nás ve vápně bylo víc a stříleli jsme. Na tréninku na tom pracujeme," líčil kapitán Zavadil.

Právě návrat tvůrce brněnské hry, který doléčil poraněná záda i stehenní sval, má přispět ke zvýšení úderné síly týmu. V poháru odehrál poslední půlhodinu. „Makáme tvrdě a trénuju naplno. Na Teplice snad budu připravený," připomněl záložník nejbližší prvoligový duel.

K probuzení mátožného mužstva má přispět také včerejší ostrá diskuze uvnitř kabiny. „Každý vidí, kam jsme se dostali. Jen sami si pomůžeme, abychom zase vyhrávali a šlapali jako v závěru loňské sezony či v úvodu letošní. Máme dvanáct dní do zápasu s Teplicemi, do kterého musíme jít s čistým svědomím a pro vítězství," dodal kapitán.