VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

22.10.2015 2
SDÍLEJ:

Fotbalisté Zbrojovky si užili kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Fotbalisté Zbrojovky si užívají kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní. „Doufám, že ji potrápíme aspoň tak jako vaření nás," povídá záložník Matúš Lacko. „Je to zpestření, kabina se stmelí, což potřebuje každý tým," dodává.

Šéfkuchař Tomáš Levý představuje hráčům i trenérům také moderní gastronomii a v tekutém dusíku připravuje rakytníkovou zmrzlinu. Zprvu vyděšený Zavadil po ochutnání a vydechnutí dává najevo, že mu dezert chutná. „S ničím takovým jsem se nikdy nesetkal," kroutí hlavou asistent kouče Michal Šmarda, vyučený kuchař. „Jenže to bylo před dvaceti lety. Vybavení kuchyně je úplně někde jinde. Dřív jsme čistili klasické hořáky škrabkou, dnes se jenom setře deska," porovnává.

Výuka začíná předkrmem, z prvotního leknutí kuchaři hned prvoligové hráče vyvedou. Už pouze dolaďují předem připravené ingredience. K prvnímu chodu opečou anglický muffin. „Kluci nám tady pomohli a bylo to fajn. Já doma moc nevařím, mám šikovnou manželku, která to umí moc dobře," sděluje záložník Lukáš Zoubele.

K hlavnímu jídlu tým čeká kuřecí supreme, připravované s kůží i kostí. Kuchaři rozdávají přísady i ve vaničkách. „My už máme vaničku," směje se brankář Dušan Melichárek a plácá po břichu Zavadila. „Na Dolíkovi je vidět, že má dvě děti," hodnotí zase kuchařské umění Martina Doležala trenér brankářů Luboš Přibyl.

Lektor si v kuchyni pochvaluje především výkony slovenských hráčů, velmi aktivně se zapojují Miroslav Keresteš s Lackem. „Miluji vaření, v kuchyni sice hlavně asistuji své přítelkyni, ale nebojím se žádného jídla. Naučím se cokoli, recept si přečtu na internetu," hlásí Lacko.

Právě ten se pouští do vložené soutěže v krájení cibule na rychlost, kde se poměří s Petrem Buchtou a Zavadilem. Vítězí kapitán. „Pavel musel vyhrát," culí se. „Doma krájím cibuli jiným stylem, jsem pomalejší a opatrnější, aspoň jsem se naučil nový trik," dodává Lacko. „U všech hráčů bych tohle neriskoval, přece jen je liga v plném proudu," podotýká s nadsázkou Levý.

Přibližně po dvou hodinách a lehkém obědě míří fotbalisté vstříc odpolednímu tréninku. „Všichni jsou šikovní a vypadá to, že se dobře baví. Snad z toho měli tak dobrý pocit jako já," uzavírá jejich vystoupení šéfkuchař.

Fotbalové menupředkrm: losos uzený na bukových pilinách s wasabi majonézou, domácí anglický muffin
hlavní chod: supreme z farmářského kuřete, lanýžová kaše a římský salát se zálivkou vinaigrette
dezert: rakytníková zmrzlina připravovaný v tekutém dusíku, čokoládová hlína a mátový olej
místo: Gastronomické centrum Kuliner plus v Moravanech u Brna připravuje kurzy vaření a semináře pro amatéry i profesionály, jako hosty pravidelně zve i zvučné šéfkuchaře z celé České republiky

Autor: Jaroslav Kára

22.10.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Brňané v Líšni v parku pod zastávkou Masarova v neděli slavnostně zahnali zimu.
20

OBRAZEM: Brňané zaháněli zimu a upalovali čarodějnice

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

AKTUALIZOVÁNO

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Brněnsko – Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu dodávka sjela do svodidel a otočila se na bok. Při havárii, která se stala před tři čtvrtě na čtyři ráno, se zranilo šest cizinců. Událost omezila provoz v obou směrech dálnice. „Na místo vyjeli hasiči z Rosic a Velké Bíteše, kteří raněné posádce poskytli první pomoc. Poté místo zásahu osvětlili a zajistili proti požáru," popsal postup hasičů jejich krajský mluvčí Jaroslav Mikoška.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies