VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

22.10.2015 2
SDÍLEJ:

Fotbalisté Zbrojovky si užili kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Fotbalisté Zbrojovky si užívají kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní. „Doufám, že ji potrápíme aspoň tak jako vaření nás," povídá záložník Matúš Lacko. „Je to zpestření, kabina se stmelí, což potřebuje každý tým," dodává.

Šéfkuchař Tomáš Levý představuje hráčům i trenérům také moderní gastronomii a v tekutém dusíku připravuje rakytníkovou zmrzlinu. Zprvu vyděšený Zavadil po ochutnání a vydechnutí dává najevo, že mu dezert chutná. „S ničím takovým jsem se nikdy nesetkal," kroutí hlavou asistent kouče Michal Šmarda, vyučený kuchař. „Jenže to bylo před dvaceti lety. Vybavení kuchyně je úplně někde jinde. Dřív jsme čistili klasické hořáky škrabkou, dnes se jenom setře deska," porovnává.

Výuka začíná předkrmem, z prvotního leknutí kuchaři hned prvoligové hráče vyvedou. Už pouze dolaďují předem připravené ingredience. K prvnímu chodu opečou anglický muffin. „Kluci nám tady pomohli a bylo to fajn. Já doma moc nevařím, mám šikovnou manželku, která to umí moc dobře," sděluje záložník Lukáš Zoubele.

K hlavnímu jídlu tým čeká kuřecí supreme, připravované s kůží i kostí. Kuchaři rozdávají přísady i ve vaničkách. „My už máme vaničku," směje se brankář Dušan Melichárek a plácá po břichu Zavadila. „Na Dolíkovi je vidět, že má dvě děti," hodnotí zase kuchařské umění Martina Doležala trenér brankářů Luboš Přibyl.

Lektor si v kuchyni pochvaluje především výkony slovenských hráčů, velmi aktivně se zapojují Miroslav Keresteš s Lackem. „Miluji vaření, v kuchyni sice hlavně asistuji své přítelkyni, ale nebojím se žádného jídla. Naučím se cokoli, recept si přečtu na internetu," hlásí Lacko.

Právě ten se pouští do vložené soutěže v krájení cibule na rychlost, kde se poměří s Petrem Buchtou a Zavadilem. Vítězí kapitán. „Pavel musel vyhrát," culí se. „Doma krájím cibuli jiným stylem, jsem pomalejší a opatrnější, aspoň jsem se naučil nový trik," dodává Lacko. „U všech hráčů bych tohle neriskoval, přece jen je liga v plném proudu," podotýká s nadsázkou Levý.

Přibližně po dvou hodinách a lehkém obědě míří fotbalisté vstříc odpolednímu tréninku. „Všichni jsou šikovní a vypadá to, že se dobře baví. Snad z toho měli tak dobrý pocit jako já," uzavírá jejich vystoupení šéfkuchař.

Fotbalové menupředkrm: losos uzený na bukových pilinách s wasabi majonézou, domácí anglický muffin
hlavní chod: supreme z farmářského kuřete, lanýžová kaše a římský salát se zálivkou vinaigrette
dezert: rakytníková zmrzlina připravovaný v tekutém dusíku, čokoládová hlína a mátový olej
místo: Gastronomické centrum Kuliner plus v Moravanech u Brna připravuje kurzy vaření a semináře pro amatéry i profesionály, jako hosty pravidelně zve i zvučné šéfkuchaře z celé České republiky

Autor: Jaroslav Kára

22.10.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Ze srážky aut vyvázli cestující s pohmožděninami, do trolejbusu naboural vozík

Ilustrační fotografie.

Jak bude vypadat ještě nenarozené dítě? Vědci pracují na ukazování budoucnosti

Nováčkovskou euforii zažívala i Zbrojovka. Teď ji chce překazit Olomouci

Brno /INFOGRAFIKA/ – Taky si pamatuje, jak Zbrojovka po návratu do nejvyšší soutěže válela. Služebně nejstarší brněnský fotbalista Milan Lutonský zažil povedený vstup do podzimu 2012, kdy Jihomoravané po roční odmlce mezi elitou získali ve třech kolech sedm bodů. Podobně vlétl do aktuálního prvoligového ročníku olomoucký nováček, na jehož hřišti se Brno představí v neděli od pěti hodin odpoledne.

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

Brno - Už žádné postavy močící porůznu v okolí, žádné zapáchající koutky, žádní lidé nervózně hledající místo pro úlevu. Frekventovaný dopravní uzel u zoologické zahrady v brněnské Bystrci bude mít veřejné toalety. Navíc zdarma. Potřebné zařízení bude součástí rekonstruované prodejny jízdenek dopravního podniku.

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tři, dva, jedna start! Dělejte, makejte!, ozývalo se nad brněnskými Černovicemi v sobotu v poledne. I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která je součástí festivalu Překročme řeku. "Počasí nám letos moc nepřeje, ale je to festival v přírodě, s tím se nedá nic dělat," komentuje organizátor akce Ladislav Kotík.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení