VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

22.10.2015 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
29 fotografií

Fotbalisté Zbrojovky si užili kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Fotbalisté Zbrojovky si užívají kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní. „Doufám, že ji potrápíme aspoň tak jako vaření nás," povídá záložník Matúš Lacko. „Je to zpestření, kabina se stmelí, což potřebuje každý tým," dodává.

Šéfkuchař Tomáš Levý představuje hráčům i trenérům také moderní gastronomii a v tekutém dusíku připravuje rakytníkovou zmrzlinu. Zprvu vyděšený Zavadil po ochutnání a vydechnutí dává najevo, že mu dezert chutná. „S ničím takovým jsem se nikdy nesetkal," kroutí hlavou asistent kouče Michal Šmarda, vyučený kuchař. „Jenže to bylo před dvaceti lety. Vybavení kuchyně je úplně někde jinde. Dřív jsme čistili klasické hořáky škrabkou, dnes se jenom setře deska," porovnává.

Výuka začíná předkrmem, z prvotního leknutí kuchaři hned prvoligové hráče vyvedou. Už pouze dolaďují předem připravené ingredience. K prvnímu chodu opečou anglický muffin. „Kluci nám tady pomohli a bylo to fajn. Já doma moc nevařím, mám šikovnou manželku, která to umí moc dobře," sděluje záložník Lukáš Zoubele.

K hlavnímu jídlu tým čeká kuřecí supreme, připravované s kůží i kostí. Kuchaři rozdávají přísady i ve vaničkách. „My už máme vaničku," směje se brankář Dušan Melichárek a plácá po břichu Zavadila. „Na Dolíkovi je vidět, že má dvě děti," hodnotí zase kuchařské umění Martina Doležala trenér brankářů Luboš Přibyl.

Lektor si v kuchyni pochvaluje především výkony slovenských hráčů, velmi aktivně se zapojují Miroslav Keresteš s Lackem. „Miluji vaření, v kuchyni sice hlavně asistuji své přítelkyni, ale nebojím se žádného jídla. Naučím se cokoli, recept si přečtu na internetu," hlásí Lacko.

Právě ten se pouští do vložené soutěže v krájení cibule na rychlost, kde se poměří s Petrem Buchtou a Zavadilem. Vítězí kapitán. „Pavel musel vyhrát," culí se. „Doma krájím cibuli jiným stylem, jsem pomalejší a opatrnější, aspoň jsem se naučil nový trik," dodává Lacko. „U všech hráčů bych tohle neriskoval, přece jen je liga v plném proudu," podotýká s nadsázkou Levý.

Přibližně po dvou hodinách a lehkém obědě míří fotbalisté vstříc odpolednímu tréninku. „Všichni jsou šikovní a vypadá to, že se dobře baví. Snad z toho měli tak dobrý pocit jako já," uzavírá jejich vystoupení šéfkuchař.

Fotbalové menupředkrm: losos uzený na bukových pilinách s wasabi majonézou, domácí anglický muffin
hlavní chod: supreme z farmářského kuřete, lanýžová kaše a římský salát se zálivkou vinaigrette
dezert: rakytníková zmrzlina připravovaný v tekutém dusíku, čokoládová hlína a mátový olej
místo: Gastronomické centrum Kuliner plus v Moravanech u Brna připravuje kurzy vaření a semináře pro amatéry i profesionály, jako hosty pravidelně zve i zvučné šéfkuchaře z celé České republiky

Autor: Jaroslav Kára

22.10.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Kometa mlčela i po mstě Pöpperleho, na Spartě padla 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies