Zbrojovka jej na stadionu v Srbské ulici spustila minulou neděli a za tu dobu ji vytápění stálo už 170 tisíc korun. „Bereme to jako nutnou věc, kterou nechceme podcenit. Jakékoli podcenění může vést k problémům, jak se ukázalo v ligové soutěži na podzim," řekl výkonný ředitel brněnského klubu Vlastimil Ostrý.

Zatímco před rokem kluby díky teplé zimě takřka topit nemusely, letos jede vyhřívání naplno. Nejdražší bývá jeho spouštění. „Obvykle se začíná topit zhruba dva týdny před startem ligy. Záleží na klimatických podmínkách," upozornil karvinský technický ředitel Marian Górniok.

Čtěte také: Exnáměstek Jonáš peníze vracet nemusí, rozhodl soud

Pokud na trávníku leží sněhová pokrývka, většinou se před zapnutím systému odfrézuje. Jako v Brně. „Trávě v tomto případě sníh spíš pomohl, sloužil jako izolační vrstva a nedošlo k tak brutálnímu promrznutí," poznamenal mluvčí Zbrojovky Martin Lísal.

Slovácko zvolilo šetrnější způsob a spustilo vyhřívání už 2. února. „Nechtěli jsme stahovat sníh pomocí techniky, ale chtěli jsme ho nechat roztát a odtéct. Trávník má být díky tomu v lepší kondici," sdělil ředitel Slovácka Petr Pojezný.

Důležité bývá udržení teploty v takzvané kořenové zóně. Jestliže je vyšší než pět stupňů, probouzí se vegetace. „Ideální stav je do deseti dvanácti stupňů. Když jsme systém spustili, drželi jsme jej takto tři dny, Momentálně jsme na sedmi stupních a reagovat budeme vždy na teplotu v kořenové zóně. Pokud nám klesne, zase přidáme," líčil Górniok.

Vytápění trávníků.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Pro zvětšení klikněte

SEDM ČIDEL

Hraniční teplotu pro automatickou regulaci vytápění představuje pět stupňů venkovního vzduchu nebo povrchu trávníku. Brněnské hřiště, které systém získalo v roce 2008, snímá sedm čidel. „Máme brankové ve dvaceti centimetrech, dvakrát rohové v deseti a dvaceti centimetrech, povrchové a čidla na vnější teplotu," popsal Lísal.

Čtěte také: Nové otočné hodiny v centru Brna. Budou v historické i moderní podobě

Jarní domácí premiéru si Zbrojovka odbude až příští sobotu s Libercem. Přinejmenším do té doby zůstane vyhřívání v provozu také u dalších klubů. „Určitě nemůžeme vynechat ani jeden den. Až poleví mrazy, vyhřívání se může vypnout, jenže to může být koncem února, ale klidně až koncem března," vysvětlil Górniok.

Únorové vytápění kluby vyjde až na půl milionu korun. „Sníh už roztál, v plánu je, aby náš první tým již v závěru týdne absolvoval pár tréninků na přírodní trávě," potvrdil ředitel zlínského klubu Leoš Gojš. Na tamní Letné stála instalace vytápění dvacet milionů korun.