Góly. Kvůli nim chodí fotbaloví fanoušci na stadion. Ale co když chybí? Nálada klesá, diváci nadávají a celek se propadá tabulkou. A útočníci? Ty neproměněné šance po zápase ještě dlouho do noci okrádají o zasloužený spánek.

V podobné pozici se momentálně nachází třeba Vladimír Bombicz. Kanonýr Bohunic sázel v krajském přeboru branku za brankou. Po postupu do divize přidal další čtyři. Už tři zápasy však se spoluhráči marně hledá mušku. „Šance máme, ale poslední kola se nám nedaří. Chybí nám i trocha štěstí. Vždyť já jsem nastřelil břevno a dvě tyčky,“ kroutí hlavou autor více než stovky tref v krajském přeboru.

Bohunice jsou jako nováček divize v těžké úloze. Klesly na dvanácté místo a s přibývajícími nulami na střeleckém kontě přichází i tlak na střelce. „Pak to mají i střelci těžší. Příkladem je třeba Zbrojovka,“ přitakává jiný vyhlášený snajpr z Brna, bystrcký Stanislav Zedníček.

Jeho tým je oproti Bohunicím v odlišné roli a sám hráč je nejúspěšnější kanonýr Brněnska ve vyšších soutěžích. Přesto není se sedmi zásahy úplně spokojený. „Je to relativní. V zápasech jsem měl daleko víc šancí, než na sedm gólů. Třeba teď doma proti Spartě,“ připomíná bývalý hráč Jihlavy či HFK Olomouc porážku lídra 0:1 v derby.

Dosta patří mezi nejlepší celky i podle statistiky. V jednom zápase v průměru nastřílí 1,9 gólu. Stejně jsou na tom v krajském přeboru i Ivančice a ještě o desetinu lépe Kuřim. Oba se přitom nacházejí až ve druhé polovině tabulky. „Ze začátku jsme dostávali dost branek, zato teď jsme za šest utkání dostali jediný. Změnili jsme způsob bránění a začínáme odzadu“ upozorňuje Zedníček na základní fotbalovou poučkou .

Úspěšný fotbal se ale dá hrát i nízkou produktivitou. Sparta pod trenérem Milanem Volfem dává v průměru lehce přes jednu branku na zápas. Přitom je v tabulce sedmá.

Vyšší soutěž čerstvě ochutnávají i Rosice. Tam kanonýra Petra Malatu zatím zastiňuje jeho kolega Pšikal. „Střílí mu to a já jsme ve dvou zápasech nehrál,“ směje se rosický patriot, který s týmem proplul z I. B třídy až do třetí ligy.

„Čím níž hrajete, tím jsou obránci pomalejší a nedůraznější. Teď už nemám deset šancí za zápas, ani tolik času na jejich proměnění,“ vysvětluje Malata rozdíly v jednotlivých soutěžích.

Střelci samozřejmě mají i recept na kanonýrské schopnosti. „Většina se jich narodí s instinktem. Ale jsou i takoví, kteří si kvalitu vydřou a ubojují,“ myslí si Zedníček, který se řadí do první skupiny.

STŘELCI V KRAJI
6. v msfl – Zbrojovka Brno B
Průměr vstřelených branek: 1,8
Střelec: Vávra – 4
12. v msfl – Slovan Rosice
Průměr vstřelených branek: 1,3
Střelec: Pšikal – 5
15. v msfl – SK Líšeň
Průměr vstřelených branek: 1,8
Střelec: Krejčí – 6
1. v divizi – Dosta Bystrc
Průměr vstřelených branek: 1,9
Střelec: Zedníček – 7
7. v divizi – Sparta Brno
Průměr vstřelených branek: 1,1
Střelci: Matyska, Czucz, Mica – 2
12. v divizi – Tatran Bohunice
Průměr vstřelených branek: 1,3
Střelec: Bombicz – 4
10. v krajském přebrou – Kuřim
Průměr vstřelených branek: 2,0
Střelec: Moniak – 6
12. v krajském přeboru – Ivančice
Průměr vstřelených branek: 1,9
Střelec: Němec 4
13. v krajském přeboru – Rajhrad
Průměr vstřelených branek: 1,2
Střelci: Polák, Škaroupka – 3
16. v krajském přeboru – Zbýšov
Průměr vstřelených branek: 0,7
Střelec: Šauer – 3