František Harašta. Jméno, na kterém dlouhou dobu stály výkony brněnských fotbalistů. Mládežnický trenér měl nadpřirozený čich na talenty. Pro Zbrojovku jich objevil stovky a z desítek z nich vychoval ligové hráče. Zemřel před jedenácti lety. Na jeho počest se hraje v Rosicích a ve Zbýšově memoriál s jeho jménem. Letos se elita mladších dorostenců sejde už podesáté.

Kromě domácího Brna se představí třeba Ostrava, Slovácko, České Budějovice nebo Slavia. Zato obhájce triumfu z Olomouce chybí. „Týmy se určují podle postavení v tabulce po podzimní části své soutěže. Kvalitu ale turnaj rozhodně má. Vždyť se znovu účastní i dva reprezentační výběry do patnácti let. Budou hodně silné, ligové celky mohou na druhou stranu vsadit na sehranost," tvrdil trenér mládeže Jihomoravského fotbalového svazu Stanislav Schwarz, který zároveň patří do organizačního výboru turnaje.

S velkým očekáváním se ke středečním úvodním zápasům ve dvou čtyřčlenných skupinách dívají trenéři Zbrojovky. Tady jde o prestiž. „Někteří kluci už ani nevědí, o koho šlo, když jim na tréninku vyprávím o panu Haraštovi. Trénoval i mě. Ale kluci cítí, že se můžou ukázat," narážel trenér brněnského výběru Tomáš Kolouch na očekávanou přítomnost nejrůznějších skautů.

Chybět nebudou ani trenéři mládežnických reprezentací. Kategorie do patnácti let se rozdělila na týmy Čech a Moravy. „Ukáží velkou sílu. Turnaj je zavedený a má dobré jméno. Proto ani s organizací není žádný velký problém," podotkl Schwarz.

Po úspěchu pokukuje také Zbrojovka. Žádný cíl však od vedení klubu nedostala. „Potřebujeme ještě vyřešit několik postů, takže zkoušíme nové hráče a hledáme optimální sestavu. Máme čtyři pět hráčů s ročníkem narození 1996, ze kterých může něco vyrůst. Jenomže jde o individuality, trochu postrádám kolektivní pojetí," přiznal Kolouch.

Ten nastoupil k nejmladším dorostencům po deseti letech práce se žákovskými týmy. „Proto nemůžu říct, jací jsou naši soupeři. Kluci samozřejmě znají třeba Slovácko, ale pro mě jde o krok do neznáma. Celek z Uherského Hradiště měl v konečné tabulce o dvacet bodů víc, což asi o něčem vypovídá. I tak chceme uspět," hlásil brněnský kouč.

Dvoudenní turnaj začíná na obou hřištích shodně v devět hodin ráno. Finálový zápas uvidí ve čtvrtek ve čtvrt na pět odpoledne Rosice.

PROGRAM

Středa:

Skupina A – Rosice

9.00 Slovácko – Hradec
10.35 U15 Čechy – Zbrojovka
15.30 Hradec Kr. – Zbrojovka
17.00 U15 Čechy – Slovácko

Skupina B – Zbýšov

9.00 U15 Morava – Ostrava
10.35 Slavia – Č. Budějovice
15.30 U15 Morava – Č. Budějovice
17.00 Ostrava – Slavia

Čtvrtek:

Skupina A – Rosice

9.00 Zbrojovka – Slovácko
10.15 Hradec Kr. – U15 Čechy

Skupina B – Zbýšov

9.00 U 15 Morava – Slavia
10.15 Ostrava – Č. Budějovice

Utkání o umístění:

Zbýšov

14.00 o 7.–8. místo
15.10 o 3.–4. místo

Rosice

14.30 o 5.–6. místo
16.15 finále

POSLEDNÍ VÍTĚZOVÉ

2011 – Olomouc

2010 – Plzeň

2009 – Olomouc

2008 – Sparta

2007 – Výběr Čech U15

2006 – Olomouc

2005 – Olomouc

FRANTIŠEK HARAŠTA

Byl dlouholetým funkcionářem Zbrojovky a FC Boby a krátce i trenérem prvoligového mužstva. Nejlepších výsledků ovšem dosáhl jako trenér mládeže a vyhledávač fotbalových talentů.

Dlouhá léta trénoval prvoligové dorostence, s nimiž získal pět titulů mistra Československa. Zbrojovka pod jeho vedením kralovala československému dorosteneckému fotbalu. Pod jeho dohledem vyrůstali hráči jako Ivo Knoflíček, Jan Stejskal, Petr Kostelník, Zdeněk Svoboda, Roman Kukleta, Jiří Záleský, Pavel Holomek, Michal Kolomazník, René Wagner a celá řada dalších.

Letos v říjnu by Harašta oslavil šedesáté deváté narozeniny a 22. srpna to bude už jedenáct let, co po těžké nemoci zemřel.