Na jaře dumal, koho vůbec do útoku pošle. Momentálně kouč brněnských fotbalistů Václav Kotal řeší, koho z ofenzivních kandidátů posadí na lavičku. V pátek ráno zamíří Zbrojovka na soustředění do rakouského Kaprunu a do autobusu usedne pět útočníků.

Z nich trenér vybere adepty pro prvoligovou základní sestavu. „Největší problém bude najít toho správného. Na můj vkus máme útočníků možná až moc. Musíme trefit toho, který bude efektivní a promění šance," nastínil Kotal hlavní cíl soustředění.

Na výběr má z uzdravené dvojice Pavel Mezlík, Miroslav Markovič, slovenského tandemu Fabián Slančík, Tomáš Brigant, talentovaného odchovance Stanislava Vávru a ofenzivní role sedí také záložníkovi Davidu Paškovi. „Nedá se říct, že mě někdo hned vyloženě pozitivně překvapil. V Rakousku odehrajeme tři zápasy, které rozhodnou o základní sestavě. Nějakou představu už mám," doplnil Kotal.

Nejen přetlak v útoku stál místo brněnského odchovance Karla Kroupu, o jehož odchodu jako první informoval Deník Rovnost. „Na prvním místě byla efektivita. S jeho zkušenostmi jsem čekal víc než jeden gól v sezoně. Taky chceme dát víc šance mladým hráčům, jejich vývoji nepomůže, když budou sedět na lavičce," pravil Kotal.

Čtyřiatřicetiletého syna Zbrojováka století konec překvapil. „Byl to pro mě obrovský šok. Za poslední tři týdny jsem nevnímal ani náznaky, že se mnou klub nepočítá. Mrzí mě, že jsem se to dozvěděl až v nejposlednější chvíli před odjezdem na soustředění. Klub čekal, jestli se uzdraví Mezlík s Markovičem," zklamalo jednání Kroupu.

Brněnský trenér čeká na příjezd urostlého útočníka z Pobřeží slonoviny Ibrahima Doumbii. „Musíme ještě vyřešit formality, aby vycestoval z Francie, jednáme s cizineckou policií. Věřím, že do pár dnů se k týmu připojí," přiblížil situaci sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Na týdenní soustředění vyráží třiadvacet hráčů. „Jednáme ještě o jednom útočníkovi a nevylučuji, že získáme jednoho středopolaře," pravil Kudela.

Zbrojovka také spoléhá na návrat dvou zkušených fotbalistů, kteří promarodili uplynulou sezonu. Po Marku Kaščákovi už odehrál přípravný duel také Pavel Mezlík.

Při porážce 1:2 s Českými Budějovicemi strávil na hřišti poločas. „Ještě chvíli bude trvat, než se dostanou do ideální formy, víc nám ukáže soustředění. Máme kompletní kádr, všichni jsou zdraví, což je nejdůležitější," podotkl brněnský kouč.

Brňané v Kaprunu

Brankáři: Martin Doležal, Václav Hladký, Vlastimil Veselý. Obránci: Petr Buchta, Jakub Jugas, Pavel Košťál, Jan Malík, Jan Sedlák, Aleš Schuster. Záložníci: Alois Hyčka, Miroslav Keresteš, Roman Fischer, Marek Kaščák, Milan Lutonský, David Pašek, Jan Sýkora, Šimon Šumbera, Pavel Zavadil. Útočníci: Tomáš Brigant, Miroslav Markovič, Pavel Mezlík, Fabián Slančík, Stanislav Vávra.

Zápasy: v sobotu od 17.00 s repre­zentací Singapuru do 21 let (v Bischoshofenu), v neděli od 18.00 s Eintrachtem Braunschweig (v Unterdorfu) a ve čtvrtek od 17.30 s Lokomotivem Taškent (v St. Ulrichu).