Nabídku Sparty Holek vyměnil i za vábení Anderlechtu Brusel. A po téměř čtyřech letech je zvědavý, jak se uvede v české lize, kterou hrál naposledy na podzim roku 2007 za Brno.

"Moc se těším, poslední rok opravdu nestál za moc. Když jsem se dozvěděl, že bych do Sparty mohl jít, byla to moje jasná priorita. Sparta má zvuk. Hraje o poháry, každý v ní je pod tlakem. A chci s ní být úspěšný. Prvním cílem bude získat titul," prohlásil Holek, který má v úterý na Letné podepsat smlouvu na 4,5 roku. "Každopádně jsem ve velkém očekávání," poznamenal defenzivní záložník.

Láká ho mistrovství

Holek doufá, že ve Spartě zase ožije. I kvůli tomu, aby na sebe upozornil a zkusil třeba na jaře ještě zabojovat o nominaci na mistrovství Evropy.

"Je to jeden z důvodů, proč jdu do Sparty, abych se třeba trenérům reprezentace zase dostal do povědomí. Ale bude záležet jen na mně, jak se s tím poperu. Prvořadé je, abych začal hrát ve Spartě a něco tady odvedl. Pak se uvidí," uvedl Holek, který zatím v národním týmu nasbíral šest startů. "Přece jenom teď mám docela velký herní výpadek. Ale věřím, že se rychle dostanu do tempa," poznamenal Holek.

Na poslední část svého angažmá v Dněpropetrovsku nebude vzpomínat úplně rád. Na jaře byl mimo hru po operaci achillovky a paty, na podzim mu španělský trenér Juande Ramos dal šanci v ligovém utkání v jediném poločase.

Pětadvacetiletý záložník věděl, že na Ukrajině končící smlouvu už v lednu neobnoví. "Dněpr mi sice nabízel prodloužení, prý se na mě ptaly i další ukrajinské kluby, ale čtyři roky tam mi stačily. Chtěl jsem změnit prostředí. Teď mám novou motivaci, nemůžu se dočkat, až ve Spartě začnu," řekl Holek.

Ani prý příliš nepřemýšlel nad tím, že by z Ukrajiny šel do Anderlechtu, který o něj prý také stál. "To šlo spíš přes mého agenta Jirku Müllera, který zjišťoval možnosti. Já se od začátku spíš klonil ke Spartě, aby nám vyšlo jednání s ní. Jsem rád, jak to dopadlo," dodal Holek.