„Svaly mám, i když teď na zimu se mi trochu rýsuje bříško. Musím na něm zapracovat. Vybral jsem si to kvůli hornické holi, která se jmenuje švancara. Asi po mně," zasmál se známý fotbalový vtipálek, který se v červnu přesunul z Brna do středočeského města na hostování.

„Na kalendáři mě zaujala spojitost města s jeho historií. Výsledek se mi líbí, ale důležité je, jak to ocení fanoušci," prohlásil šestatřicetiletý útočník.

Dole v dole. Švancaru hřála uniforma

Příbram, Brno – Jeho spoluhráči sestoupili s vrtačkami do studeného podzemí zamazaní od mouru, on se postavil před bránu v parádní sváteční uniformě s holí v ruce. „Ocenil jsem to. Byly minus dva stupně, klukům v nátělníku jsem nezáviděl," říká o focení kalendáře na příští rok brněnský fotbalista Petr Švancara, který momentálně hraje ve službách Příbrami.

Coby ideální vánoční dárek pro své fanoušky tamní fotbalový klub zvolil spojení s těžbou, ze které středočeské město staletí žilo. „Ten nápad je super. Navštívili jsme muzeum a viděli tam všechny ty šachty a mašinky. Fotky se povedly, snad budeme mít dobrý ohlas u fanoušků," povídá šestatřicetiletý útočník.

Stoper Tomáš Zápotočný pózoval u nákladních vagonů, bek Milan Mišůn vypadal s mohutnou sbíječkou v ruce až nebezpečně. Švancaru do uniformy nahnala švancara. Tedy hornická vycházková hůl. „Měl jsem obrovskou radost. Všem jsem říkal, že po mně konečně něco pojmenovali. Samozřejmě je to naopak," culí se vyhlášený fotbalový vtipálek a odmítá, že se na rozdíl od svalnatých spoluhráčů nemůže pochlubit muskulaturou.

„Svaly samozřejmě mám. Teď v zimě se mi trochu rýsuje bříško, musím na něm zapracovat. Ale je fakt, že už jsem z legrace říkal, že na akty nejsem, že na ně nemám vercajk," směje se.

V dobovém stejnokroji aspoň nevnímal zimu. Přeměna do role modela byla hodně nepříjemná hlavně pro Kuvajťana Azíze. „Měl to asi nejhorší. Vrátil se z reprezentačního srazu, doma měl aspoň třicet stupňů. A fotil se v triku," lituje Švancara svého arabského spoluhráče.

Svléct se v polovině prosince do půli těla je kdekoli odvážný kousek. V Příbrami prý obzvlášť. „Musím na to město prásknout, že je tam vždycky ještě větší kosa než jinde v republice. Zima je v Příbrami fakt extrémní," prozrazuje Švancara svůj poznatek.

V klubu majitele Jaroslava Starky si od originálního kalendáře slibují větší zájem fanoušků o fotbal. „Chodí na nás pár tisícovek, ale i za ty jsme vděční. Líbí se mi, jak v klubu marketink dělají," přiznává brněnský rodák, který se po konci kariéry dost možná vrhne na tento obor.