Pětatřicetiletý fotbalista se k brněnskému prvoligovému celku připojí v polovině června na startu letní přípravy. Kontrakt zní na dva roky. „S tím, že jsme si dali obrysy jeho případného dalšího fungování v klubu," poznamenal Bartoněk.

Poslední dvě sezony strávil ve druhé německé Bundeslize, kde obléká dres Norimberku. Na jaře odehrál pouze deset minut proti Lipsku, nyní nenastupuje kvůli potížím s lýtkem.

Defenzivní záložník hrál v Brně od deseti do jedenadvaceti let, než zamířil do Liberce. V brněnském prvním týmu debutoval už v sedmnácti a odehrál 124 ligových zápasů. „Zatoužil po návratu domů. Dobří rodáci se vracejí," potěšilo vlastníka Zbrojovky.

Polák se stal mistrem Evropy do 21 let, v dresu seniorského národního týmu se zúčastnil mistrovství světa 2006, evropského šampionátu o dva roky později i olympiády v roce 2000.

Kromě Norimberku hrál v zahraničí za belgický Anderlecht a německý Wolfsburg. V současném rozestavení Zbrojovky může uprostřed zálohy vytvořit defenzivní dvojici se Slovákem Matúšem Lackem. „Z mého pohledu jde o kvalitu, kterou bude mít málokterý tým," dodal Bartoněk.