Zbrojovka sice vybojovala 33 bodů, o jeden víc než před dvěma lety po návratu mezi elitu, jenže sezonu 2012/2013 uzavřela na třináctém místě. „Klub pořád bojuje o záchranu, to je deprimující a nemůže být spokojené vedení ani fanoušci. Mrzí mě to. Brno jsem si zamiloval a přeju mu, aby zase hrálo na výsluní první ligy," říká bývalý brněnský trenér Petr Uličný, který tým dovedl ke třetí a čtvrté příčce.

Jihomoravané zakončili sezonu domácí porážkou 2:3 s Jabloncem. „Nejsem schopný pochopit a smířit se s tím, co hráči odevzdávají. Nemůže jim být jedno, co fanouškům nabízíme. Jestli jsou spokojení, já určitě nejsem," líčí brněnský majitel Václav Bartoněk.

Chybí kvalita

Letošní ročník i přes povedený úvod jara prokázal, že Zbrojovce schází hráčská kvalita. „Kádr je špatný. Nechápu, jak klub hráče vybírá. Někteří můžou hrát sotva krajský přebor a mají zachraňovat ligu? To snad není pravda," nechápe mistr Československa se Zbrojovkou z roku 1978 Kopenec.

Brno tápe především v ofenzivě. V zimě sice přivedlo útočníky Čtvrtníčka a Klána nebo na jaře záložníka Kopúnka, ale ani jeden z nich se pořádně neprosadil. „Posily se přece musí sledovat víckrát a člověk vidí, zda je má brát. Je těžké sehnat kvalitní hráče, protože něco stojí, ale jsou potřeba, pokud chce Brno hrát výš," má jasno bývalý útočník Kopenec. „Měli by přijít dva až tři hráči do ofenzivy i defenzivy," dodává.

Vedení klubu má dva týdny do startu přípravy, aby mužstvo posílilo. „Mladých hráčů je dost, ale ustrnuli, místo aby se z nich stali bombarďáci. Musí pracovat. Aby se dostavily kvalitní výsledky, v každé řadě jsou potřeba zkušení fotbalisté," popisuje populární „John" Uličný.

Ve Zbrojovce představuje zkušenosti sedmatřicetiletý kapitán a tvůrce hry Pavel Zavadil. „Svoje si odehraje, ale po některých zápasech si říkám, zda jeho přístup není na škodu. Chování, jak častuje ostatní hráče, mi někdy přijde příliš. Žádný učený z nebe nespadl a někteří potřebují spíš pomoc než nadávky," upozorňuje Kopenec.

Trenéra Václava Kotala čeká třetí sezona na brněnské lavičce, loni dovedl tým k deváté příčce. „S Vaškem jsme kamarádi a je to velmi kvalitní trenér, který má podporu vedení. Musejí zapracovat, aby další sezona nebyla zase o záchranu," doplňuje Uličný.