VYBERTE SI REGION

Hraje se neustále pod tlakem, říká o malém fotbalu Matyska

Herceg Novi, Brno /ROZHOVOR/ – Když před čtyřmi roky jako osmnáctiletý dorostenec debutoval v dresu brněnské Zbrojovky v nejvyšší české soutěži, předvídala se obránci Lukáši Matyskovi slibná fotbalová budoucnost. „Doufám, že se natrvalo prosadím do základní sestavy," říkal tehdy. Jenže zůstalo jen u čtyř prvoligových startů. Pak nastupoval ve třetí lize a Zbrojovce ještě pomohl k triumfu v premiérovém ročníku Juniorské ligy. V létě opustil HFK Olomouc a živí se fotbalem v nižších rakouských soutěžích.

26.11.2014
SDÍLEJ:

Lukáš Matyska.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V dresu Tripoli stále hraje Simost Superligu Brněnského svazu malé kopané a z ní se vyšvihl až na mistrovství Evropy v Černé Hoře. „V reprezentaci jsem nováček, na šampionátu jsem poprvé," říká dvaadvacetiletý obránce, který hraje i druhou futsalovou ligu za Agromeli Brno.

Užíváte si reprezentační dres?

Užívám si ho moc. Doufám, že na mistrovství Evropy nejsem naposledy a uděláme na Euru dobrý výsledek.

Jak vidíte sílu českých soupeřů ve skupině?

Mají zvučná jména, jak pro hráče, tak i pro fanoušky. Myslím, že to je nejtěžší skupina na Euru.

S jakým cílem český tým vstupuje do mistrovství Evropy?

Jsou ty nejvyšší, ale myslím, že úspěch bude dovézt medaili.

Kde spatřujete největší sílu českého výběru?

Sešla se tu dobrá a kvalitní parta lidi, takže rozhodně v týmovém duchu.

Jak jste zvládal osmnáctihodinovou cestu do Černé Hory?

Byla dlouhá, ale docela pohodlná, jelo se převážně po dálnici, moc jsem toho však nenaspal. V dějišti šampionátu to zatím moc nežije. Uvidíme, až se mistrovství rozjede.

Co vás vůbec přivedlo k malé kopané?

Sám nevím. Dřív jsem začal s futsalem a později přidal i malou kopanou, která má blíž k velkému fotbalu než futsal.

Lze si nějaké návyky z malé kopané přenést na velké hřiště a naopak?

Jde o vhodný doplněk k fotbalu. Mně malá kopaná pomohla ve hře na malém prostoru, pořád jste pod tlakem, zlepšil jsem řešení situací jeden na jednoho.

Malá kopaná je stále populárnější. Jakou má podle vás budoucnost?

Za poslední roky se úroveň strašně zvedla a myslím, že to bude nadále pokračovat. Až se dočkáme, že bude i profesionál­ní sport.

Autor: Jaroslav Kára

26.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies