Do Brna přišel v létě roku 1974 z divizního Pelhřimova. Hned v první brněnské sezoně dostal už na podzim šanci v osmém kole při zápase v Nitře. „Hodně jsem se na ten zápas těšil, ale dopadlo to špatně. Pětatřicet minut to bylo dobré a pak jsem dostal čtyři slepené góly. To bylo neuvěřitelné. O poločase mě trenér Havránek vyndal ven. Nedá se říct, že by to byly vyloženě moje góly, ale byl jsem z toho hodně špatný," vzpomíná na debut, jaký by zamával s každým.

Po pár týdnech se ovšem objevil v brance znovu, když jeho brankářský kolega Páleník nastoupil do utkání proti Interu Bratislava s horečkou a o poločase musel střídat. Hronovi zápas docela vyšel, ale definitivně si řekl o místo jedničky až na Julisce, kde předvedl při bezgólové remíze se silnou Duklou parádní výkon a chytil domácím čtyři tutovky. Pak už do brněnské branky skoro devět let prakticky nikoho nepustil. Téměř po celou dobu mu dělal dvojku Eduard Došek. „Byl o dva roky mladší a roli náhradníka přijal. Neměli jsem spolu žádný problém," tvrdí Hron.

Nejraději vzpomíná na sezonu, kterou Zbrojovka na jaře 1978 zakončila mistrovským titulem. „Všechno se sešlo skvěle. Přišel trenér Masopust, pod nímž jsme začali hrát víc dopředu. To se mně jako gólmanovi sice moc nelíbilo, ale mužstvu to prospělo. Masopust vždycky říkal, že když dáme tři góly, tak můžeme klidně dva dostat. I když pak samozřejmě nadával, když jsme je doopravdy dostali," doplňuje.

Přestože patřil několik let k české brankářské elitě, reprezentační dres nikdy neoblékl. Největší úspěchy tak zažil na klubové úrovni. „Vybojovali jsme titul, zachytal jsem si Pohár UEFA i Pohár mistrů. Hodně si cením i zařazení do nejlepší jedenáctky roku časopisu Gól," vypočítává.

Už v posledních letech aktivní kariéry začal souběžně působit v Brně jako trenér brankářů. A s menšími přestávkami vydržel v této pozici až doposud.

Josef Hron

Narozen: 17. prosinec 1950 v Pelhřimově

Hráčská kariéra: Spartak Pelhřimov, Hraničář České Budějovice, Zbrojovka Brno, Železárny Prostějov, SV Gmünd, EPSV Gmünd

První liga: 247 zápasů (všechny za Brno)

Největší úspěch: mistr ligy 1978

Post: brankář

Přezdívka: Ježek

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý 12. února: Jan Klimeš
Středa 13. února: Pavel Kobylka

ANTONÍN ZABLOUDIL