V prvním roce pod Masopustem ještě celkem pravidelně hrával, v mistrovské sezoně se jeho pozice zhoršila, protože na jeho místo levého křídla si trenér přivedl Jana Kopence. „Oni spolu ještě hrávali v Dukle, tykali si. Měl úplně jinou pozici než já. Proti Honzovi vůbec nic nemám, jsme kamarádi, ale na jeho návrat do Brna jsem hráčsky doplatil," vzpomíná.

V sezoně 1977/1978 odehrál třináct utkání, ale jen jednou nastoupil v základní sestavě. „Tehdy jsem litoval, že jsem neodešel jinam. Měl jsem nabídky odjinud, třeba z Bohemky. Jenže já byl takovej kovanej Brňák a furt věřil, že se to nějak zlomí," vzpomíná.

První ligu si později ještě zahrál v Hradci Králové a Olomouci, poté pomáhal Drnovicím na cestě vzhůru. „Přišel jsem tam jako jeden z prvních známějších hráčů. Zažil jsem postup z I. B třídy až do divize," vzpomíná Hajský, který se však na podzim 1986 ještě jednou vrátil do Zbrojovky. „Trénoval tady Ivan Hrdlička, kterému jsem vlastně dělal takového hrajícího asistenta. Po podzimu jsme vedli, vedení klubu už bralo postup jako hotovou věc. Poděkovali mi, a tak jsem v zimě zase skončil. A nakonec postoupil Hradec," dodává s hořkostí.

V juniorském věku byl stálým členem reprezentačních výběrů. V Žabovřeskách dostával fotbalové základy od legendárního trenéra mládeže Františka Harašty. „Pěkné vzpomínky mám na zápasy v jedenadvacítce, kde jsem chvilku i kapitánoval. Vyhráli jsme tehdy velký turnaj v Berlíně, když jsme porazili ve finále NDR 1:0," pamatuje si na mezinárodní úspěch. O olympijské finále se stejným soupeřem však přišel. „To mě hodně mrzelo. Zrovna když se formoval tým pro olympiádu v Moskvě, tak jsem šel na operaci," lituje.

Při vrcholovém sportu vystudoval pedagogickou fakultu, později učil například na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Kromě toho působí i jako trenér, momentálně je koučem FK Blansko, vedoucího celku krajského přeboru.

Jiří Hajský

Narozen: 12. 2. 1953 v Trenčíně.

Hráčská kariéra: Tesla Brno, SK Žabovřesky, Zbrojovka Brno, VTJ Žatec, Spartak Hradec Králové, Sigma Olomouc, JZD Drnovice, RH Znojmo.

I. liga: 175 zápasů, 25 gólů (z toho za Brno: 130/18).

Největší úspěch: Mistr Československa 1978.

Reprezentace: U21 16 záp., 1 gól

Oblíbený post: levé křídlo.

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pondělí 4.února: Ivan Hrdlička
Úterý 5. února: Josef Hron

ANTONÍN ZABLOUDIL