První ročník exhibičního klání, jehož výtěžek jde na Nadaci Jakuba Voráčka, vyhráli hokejisté Komety. „Minulý rok hráli výborně. Bohužel jsme to neurvali. Chceme vyhrát pohár, je krásný. Letos jsme kluky z Komety raději nepozvali, aby nám to nevyfoukli," vtipkoval sedmadvacetiletý útočník celku NHL Philadelphia Flyers, jenž si složí vlastní tým. Na turnaji si zahraje i mužstvo brněnské Zbrojovky s legendami a současnými hráči.

Na koho se ve svém týmu spolehnete?
Na kladenskou klasiku Smoleňák, Pavelec, Tlustý. Objíždíme spolu v létě nějaké turnaje a jsou takový stavební kámen mého týmu. (úsměv)

Útočník Martin Erat s pohárem pro vítěze play off extraligy.
Erat pokračuje v Kometě. Rozhodla rodina i vidina překonání Jihlavy

Postavíte se ve svém nadačním týmu klasicky do útoku?
Jsem takový univerzál, buď jsem na stoperu, nebo v záloze a rozdávám míče. Můžu být i v útoku. Uvidíme, kde budou díry, které bude třeba zaplnit. Nejlíp se mi ale hraje asi na stoperu.

Zúčastnil jste se nedávno v pražském Ďolíčku i Memoriálu Lukáše Přibyla, snažíte se v létě stihnout co nejvíc akcí?
Fotbaly jsou přes léto nejjednodušší, je to zábava a jiný pohyb. Stíhám tak tři čtyři akce za léto. Užívám si to, fotbal mě vždycky bavil, plánuju to i v dalších letech.

Hokejky pro Kluka Puka 2017Exhibiční fotbalový turnaj, jehož výtěžek půjde na Nadaci Jakuba Voráčka, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou mozkomíšní.
Místo a čas: Areál FC Pálava Mikulov, v sobotu 10.00 otevření pokladen, 12.00 první utkání, 18.00 slavnostní vyhlášení
Vstupné: 200 korun (možné koupit přes internetovou síť Ticketportal)
Mužstva: Tým Nadace Jakuba Voráčka (hráči NHL),
Zlatý tým (hokejové legendy), Real Top Praha (kulturní a sportovní osobnosti), Zbrojovka Brno (současní hráči i legendy klubu)

Chcete fotbalový turnaj pro svoji nadaci pořádat pravidelně?
Určitě. Samozřejmě fotbal je nejjednodušší, je nejpřístupnější lidem a máte s nimi nejbližší kontakt. Složitější to je, když hrajete třeba tenis nebo golf. Fotbal je zábavnější na koukání, ale zvážíme možná i jiné varianty do příštích let.

Daří se nadaci rozvíjet i v zámoří?
Děláme s manželkou v Americe nějaké tři čtyři roky různé aktivity. Například pozveme nemocné děti a děláme jim radost maličkostmi. Tohle mě baví. V zámoří to ale není v takovém rozsahu jako u nás s nadací, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. Posunout to do zámoří je spíš cíl do dalších let. Hlavně se soustředíme na Českou republiku.

Hokejově jste za mořem zažil sezonu bez postupu do play-off. Jak byste shrnul ročník ve Philadelphii?
Je to samozřejmě zklamání, že jsme neudělali play-off. Měli jsme k tomu dobře našlápnuto. Okolo Vánoc jsme byli na čtvrté příčce celé NHL a pak to nevyšlo. Tým má obrovskou budoucnost a dobrou obranu Gudas, Gostisbehere, Provorov. Vypadá to velice dobře a doufám, že se od příštího roku zvedneme. Už je potřeba udělat úspěch v play-off, vyhrát nějakou sérii, získat zkušenosti, abychom třeba další tři čtyři roky hráli na špici.

Finále Eura v malém fotbale mezi Českou republikou a Ruskem skončilo 1:1, následný penaltový rozstřel vyzněl 3:2 pro Rusko.
Češi na domácím mistrovství Evropy berou stříbro, penalty vyšly Rusku

Přetrvává ještě zklamání z vyřazení reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa od Ruska?
Je to měsíc od šampionátu. Byl jsem zklamaný, ale odpočinul jsem si a za chvíli začnu trénovat. Musím se soustředit už na další sezonu, protože nejde žít minulostí.

Užíval jste si roli kapitána?
Kapitánské céčko jsem měl v Praze a teď podruhé. Každý malý kluk, který vyrůstá s hokejem, chce zvednout pohár pro mistry světa. U mě se to nemění, doufám, že to přijde.

Jak trávíte v letní pauze volno?
Malý syn a manželka jsou v Americe, mám hodně lítání ohledně nadace a povinností okolo. Když mám ale chvíli, zajedu si na golf, nebo jsem s kamarády a rodinou. Jinak se připravuju individuálně až do osmého července a pak se vracím zpět do Ameriky.

V Mikulově se ukážete i s novou vizáží. Vždy vás někdo donutí po sezoně, ať si zkrátíte dlouhé vlasy a vousy?
Mám to naplánované. Stříhám se po sezoně, hned jak to jde, a vousy také zkracuji. Jakmile je venku teplo, tak musím, jinak bych chcípnul vedrem. (smích)