Z osmnáctičlenné ligy se totiž nesestupuje. Talentovaní fotbalisté se mají „vyhrát" v zápasech proti svým vrstevníkům. „Jenomže chybí kontakt s dospělým fotbalem. Není na nás takový tlak jako třeba v MSFL. Tím neříkám, že je soutěž špatná. Jen na ni existují dva pohledy," tvrdí brněnský brankář Václav Hladký, který v osmi zápasech vychytal šest nul.

V této statistice lize vládne. Třetí je navíc jeho kolega Vlastimil Veselý, který přidal další čtyři. A jednu Radek Petr. „Nemáme styl založený pouze na obraně. Jsme čtvrtí v počtu nastřílených branek. Aktivně brání celé mužstvo. V organizaci hry se blížíme dospělému fotbalu. Někteří soupeři hrají přece jen víc naivně," podotýká Grmela.

Pro prvoligové celky byla účast v soutěži juniorek povinná, přidaly se také dva týmy z druhé ligy. Některé kluby si však ponechaly také rezervu ve třetí lize. „Jedná se hlavně o silnější celky jako Olomouc nebo Sparta. Také kladly větší důraz na béčka a na zápasy juniorů stavěly mladší hráče. Soutěž ale rozhodně má kvalitu," prohlašuje brněnský záložník Daniel Přerovský, kterého úspěšný podzim s několika dalšími kolegy katapultoval do kabiny prvního týmu.

Právě hráčská výměna mezi áčkem a rezervou velmi často ovlivňovala sílu juniorky. „Ne všichni soupeři nám stačili. Zažil jsem asi dva zápasy, kdy jsem v brance opravdu jen stál," přiznává Hladký.

Brno patřilo k výjimkám, když využívalo pomoc z kádru prvoligového týmu. „Jenomže to byli hráči na hraně. Velký vliv na naše výkony neměli," povídá Grmela.

Fotbalová asociace před spuštěním projektu slibovala, že dostane ligu do novin i do televize. „Jenomže zatím se vysílal jen dost nudný zápas Sparta – Slavia. Přitom my v tu dobu hráli o čelo tabulky s Olomoucí. Vůbec mi připadá, že se hodně propagují hlavně hráči a týmy z Čech, na Moravu se trochu kašle. Všech sedm fotbalistů kola bylo z českých klubů," upozorňuje Přerovský.

„Přesto je rozhodně dobře, že se o soutěži píše. Na kluky to může mít vliv. Když uvidí svoji fotku v novinách, zvedne jim sebevědomí," přidává svůj postřeh brněnský kouč.

Juniorka v číslech

vychytané nuly:

6 – Václav Hladký

4 – Vlastimil Veselý

1 – Radek Petr

nejlepší střelci:

6 – Jindřich Stehlík

4 – Lukáš Matyska, Daniel Přerovský, Pavel Lepeš

nejvíc zápasů:

17 – Tadeáš Zezula

nejvíc minut:

1516 – Tadeáš Zezula

1399 – Lukáš Matyska
1200 – Daniel Přerovský

nejvíc žlutých karet:

8 – Daniel Přerovský

červená karta:

1 – Lamine Fall