Když si představí nejtemnější variantu, přepadá ho hodně mizerná nálada. Fotbalistovi brněnské Zbrojovky Marku Kaščákovi hrozí, že si kvůli poraněnému křížovému vazu v levém koleni nezahraje až půl roku. „Psychicky to není žádný šlágr. Kdo takové zranění zažil, mi dá za pravdu," říká jedenatřicetiletý slovenský defenzivní záložník.

Přesto ještě není jasné, jak dlouhá pauza vás čeká…

Vaz není přetržený, ale jen natrhlý. Čekám na další vyšetření, v pátek jdu na konzultaci k jinému lékaři a Kristián Barbuščák (trenér gólmanů pozn. red.) mi domlouvá ještě prohlídku v Mnichově. Až příští týden budu vědět, zda pro mě je nejlepší operace.

Upínáte se k možnosti, že se operaci vyhnete?

Jedna z lepších variant je, že koleno za čtrnáct dní pořádně naposiluju, aby svaly zesílily a držely je. Pokud budu muset na operaci, můžu být mimo až půl roku.

Plastiku vazů už jste podstoupil před necelými dvěma roky v Trnavě. Takže víte, co vás čeká?

Vím, že mě nic dobrého. Je to těžké psychicky. Nejhorší je, že mě nic nebolí. Poprvé mi koleno nateklo, ale teď z něj jen vytáhli trochu krve a od té doby mě nijak neomezuje. Normálně chodím, nohu ohýbám. Hlava proto nebere, když se jí snažím vštípit, že budu půl roku mimo.

Jak se případně vypořádáte s dlouhým léčením?

Nejhorší bývá začátek, když nemůžete dělat vůbec nic, jen chodíte na rehabilitace. Až jej posílím, budu s klukama v kabině a cvičit s kondičním trenérem. Jak začnu běhat, už mě to víc potáhne na hřiště, jenže návrat se nesmí uspěchat.

Vypořádá se Zbrojovka s vaší absencí?

Doufám, že se klukům bude dařit, budou sbírat body a stoupat tabulkou. O mě nejde. Hlavně si přeju, ať Zbrojovka šlape.

Další defenzivní záložník v týmu není. Kdo vás zastoupí?

Na výběr moc není, v úvahu připadají Tomáš Frejlach, Petr Glaser nebo Pavel Zavadil. Pokud vedení přivede někoho nového, bude to pro mě konkurence, ze které strach nemám. Ta musí být.