Současný playmaker brněnského souboru Pavel Zavadil totiž po pěti sezonách míří do Opavy. „Pavla znám moc dobře ještě z Drnovic a bude problém ho okamžitě nahradit. Už pro jeho standardky, ale musíme respektovat, že má roky a chce být blízko domovu,“ uznává někdejší vynikající tvůrce hry Karel Jarůšek, který přispěl k jedinému mistrovskému titulu Zbrojovky v roce 1978.

Nyní devětatřicetiletý Zavadil si za pět sezon vydobyl pevné místo mezi největšími osobnostmi brněnského klubu. Uprostřed zálohy navázal na odkaz, který ve Zbrojovce zanechal jiný typický špílmachr – subtilní režisér Tomáš Polách. „Jsou hodně typově podobní, oba tvořiví hráči s lepší pravou nohu, oba se pohybovali ve středu hřiště. Pavel je o trošku lepší do defenzivy než Tomáš, ale myšlenku dopředu mají oba abnormálně dobrou. Je radost se na ně dívat,“ porovnává bývalý reprezentant Jarůšek.

Zavadil se loučil s brněnskými fanoušky.
Nebýt devadesáté minuty, tak jsem šťastný, říká Zavadil

Polách strávil v Brně čtyři a půl sezony. Proti Zavadilovi nastupoval jako soupeř. „Pamatuji si, když hrál okolo roku 2000 za Drnovice. Kondičně na tom byl vždycky líp, spoustu toho oběhal, i zpátečku měl lepší,“ souhlasí Polách. „Já měl asi trošku lepší skrytou přihrávku, nečekané řešení některých situací, což kolikrát vedlo ke gólu, ale Pavel má zase spoustu asistencí jak ze standardek, tak ze hry. Bude Zbrojovce chybět. Přeju mu, ať se mu daří a hraje ještě dlouho,“ říká čtyřicetiletý záložník divizního Hodonína.

ROZLUČKA S KAPITÁNEM

V sobotu nechyběl na jeho domácí rozlučce s brněnskými fanoušky. Přestože Zbrojovka podlehla Plzni 0:1, vousatému kapitánovi tleskalo šest tisíc lidí. „Spousta diváků chodila na Zavoše a je ráda, že viděla jeho poslední domácí zápas za Zbrojovku. Je super, že se mohl rozloučit, všem to umožněno nebylo,“ připomíná Polách nucený odchod z Brna v prosinci 2010. S nerozlučným parťákem Janem Trousilem odešli do slovenské Dubnice nad Váhom a Brno po sezoně spadlo do druhé ligy.

V Zavadilovi ztrácí momentálně jedenáctý celek nejvyšší soutěže nejen mozek ofenzivních operací, ale také přirozeného vůdce. „V tuto chvíli není nahraditelný jako týmový lídr. trenér Sváťa Habanec rozhodně musí najít vůdčí typ, za kterým kabina půjde, takového tahouna tam nevidím. To je největší ztráta. Odejde hráč, který to vezme na sebe, když se nedaří, nebo je schopný někoho seřvat. Má na to pozici a odehrané zápasy. Měl by přijít hotový hráč, který tým potáhne, jenže takových moc není, nebo jsou drazí,“ míní bývalý prvoligový útočník Zbrojovky Luděk Zelenka.

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 0:1.
Zavadil se loučil s brněnskými fanoušky. Zbrojovka v závěru ztratila remízu

Brno vychovává spoustu šikovných mladých hráčů, jenže čas talentovaných záložníků Ladislava Krejčího či Jana Sedláka teprve přijde. „Můžou převzít roli Pavla Zavadila, také se dá hrát na dva defenzivní záložníky a dva útočníky. Trenér vybere správnou variantu podle hráčů, které bude mít k dispozici,“ podotýká Polách, jenž v Brně také nosil kapitánskou pásku.

Zavadil osm měsíců léčil operované koleno, vrátil se až v závěru podzimu a opět se zařadil mezi hlavní opory. Dokazuje, že klasičtí špílmachři pořád mají přínos pro tým, byť v první lize takřka vymizely. „Další takový je Tomáš Rosický, věřme tomu, že se ještě vrátí. Tito hráči jsou hrozně cenní, protože se jim nahrává, když je problém. Daleko hůř se jim bere míč. Umí balon přidržet, rozehrát a vyprodukovat na sebe standardky, které rozehrají. Mančaft s nadprůměrným tvůrcem hry bude mít úspěch,“ doplňuje Jarůšek.