V přípravě Zbrojovka neprohrála. Co to pro vás znamená?

To je sice krásné, ale pořád jde jen o přípravu, viděl jsem plno chyb. Výsledky se nesmí přeceňovat. Naopak se říká: dobrá příprava, špatná sezona. Doufám, že to nebude pravda. Každopádně si hráči zvedli sebevědomí. Vidím, jaká je v týmu nálada, jsou nahecovaní, víc si věří. Hráli jsme s nepříjemnými soupeři v Rakousku, kluci na ně nastoupili sebevědomě a hlavně podali koukatelné výkony.

Vytyčilo vám vedení cíl na umístění?

Není tak důležité, kolikátí skončíme. Hlavně abychom se nezachraňovali stejně jako loni na poslední chvíli. Věřím, že budeme hrát klidný střed tabulky bez sestupových starostí a přitom potrápíme silná mužstva. Sparta či Plzeň jsou někde jinde, ale můžeme jim být vyrovnaný soupeř. Máme už mít sebevědomí, abychom do zápasu nešli s obavami, což může představovat naše plus. Hlavně se pokusíme přitáhnout diváky, aby se na fotbal dalo dívat.

Sliboval jste jiný styl hry…

Věřím, že se náš herní projev změnil. Na závěr loňské sezony jsme zjednodušili hru. Teď neříkám, že jsme ji zkomplikovali, ale dali jsme do ní větší herní kvalitu. Chceme hrát jinak, víc kombinačněji, fotbalověji. Mužstvo na to máme solidní.

Takže budete hrát víc s míčem?

Vždycky chci hrát s míčem, aby byl fotbal víc zábavný nejen pro diváky, ale taky pro hráče. Pak necítí únavu, jsou po celém hřišti a nebojí se hrát, což je důležité.

Po dvou letech bude Zbrojovka bez Petra Švancary. Jak moc bude scházet?

Náš úkol je samozřejmě Švanciho nahradit, na druhou stranu vidím, že jeho odchod nezanechal na mužstvu žádný dopad. Místo zacelí další hráči, navíc jsme změnili styl hry. Věřím, že Švanci nám chybět nebude, i když jeho góly i finální přihrávky by scházely každému týmu.

Kdo teď bude dávat góly?

Věřím, že se někdo chytne. Teď se chytl Míra Markovič, v přípravě mu to šlo, padaly mu góly. Doufejme, že to pomůže jemu i celému mužstvu.

Stačí vám tři útočníci Markovič, Kroupa a Škoda na nejvyšší soutěž?

Na doplnění máme ještě Pavla Mezlíka, který není čistokrevný útočník, ale na konci sezony hrál pod hrotem, což mu nejvíc vyhovuje, tam byl hodně platný. Dlouhou dobu hrával na kraji zálohy, což podle mě pro něj není správné místo. Teď bude ještě chodit na nějaké rehabilitace, ale za týden či čtrnáct dnů naskočí taky.

Co čekáte od Aleše Schustera?

Je hrozně pracovitý. Přišel s velkým tréninkovým mankem, ještě teď není stoprocentní, ale neviděl jsem, že se na trénincích zastavil a odpočinul si. Únava na něho evidentně padala, byl hrozně vyčerpaný, ale vždycky dohrál všechno, jak měl. Viděl jsem ho pořád ve vaně u masérů, dělal vše na maximum a věřím, že ligu zvládne.

Jak došlo k volbě Václava Hladkého jako brankářské jedničky?

Přišel nový trenér gólmanů, který přinesl jiný náhled z venku. Není zatížený tím, jak brankáři předtím chytali, co udělali za chyby. Vaškova výkonnost roste a po domluvě s koučem gólmanů jsme se pro něj rozhodli.