Sobotní odpoledne. Boskovice právě dávají druhý gól proti Novosedlům a diváci se radují. Ale ne na stadionu. U obrazovky počítače. Zápas krajského přeboru totiž sledují online na internetu.

S touto novinkou přišel krajský fotbalový svaz. Přebral nápad ze severních Čech a ještě jej rozvedl.“V Li­bereckém kraji se natáčí všechny zápasy přeboru. Ale amatérsky. Nás napadlo přidat k tomu i mluvený komentář a třeba pozápasové rozhovory. Projekt jsme zdokonalili a možná jej teď budou přebírat zase v Liberci od nás,“ poukázal Jan Sadílek z Jihomoravské fotbalové.

Tuto společnost založil krajský fotbalový svaz přímo za účelem vysílání přenosů. Od nich si slibují zviditelnění regionální kopané. „Jsme největší sportovní svaz na Moravě. Chceme být více vidět,“ uvádí Sadílek, který bude přenosy komentovat.

Svaz za „krok na síť“ nezaplatí vlastně nic. Všechny náklady dopadnou na bedra čtyř sponzorů. Obrazovka je ale otevřena i pro kluby, či spíše jejich mecenášům. Ti se mohou v zápasech svých klubů zviditelnit. „Je to zajímavá věc. Každá podpora fotbalu je dobrá. Zatím jde asi o to, naučit fanoušky na stránky chodit a sledovat zápasy,“ myslí si Jiří Svoboda, předseda kuřimského klubu.

Čtrnáctý celek tabulky měl zatím jako jediný štěstí v podobě dvou odvysílaných zápasů. Už příprava měla kladný výsledek. Na stadion zavedli internet.

Projekt je zatím v plenkách vysílat se však bude i o tomto víkendu. Kromě sobotního duleu Boskovic s Novosedly to bude v neděli zápas Zbýšov – IE Znojmo. Jeden kameraman a komentátor. Takové obsazení zatím stačí.Na zajímavý nápad zatím svazoví funkcionáři neslyšeli jediný negativní ohlas. „Všem se nápad zamlouvá. Důležité je, že i klubům může něco vydělat reklama sponzorů,“ uvedl Sadílek.

Videa ze zápasů na internetu zůstanou i po jejich skončení. Může to být i vhodná pomůcka pro trenéry či hráče konkurenčních mužstev. Že by kvůli tomu ale někdo zůstal doma a nešel se podívat na své mužstvo, to si na svazu nepřipouštějí. „Spíš si to přehrají příznivci z jiných klubů po svém zápase, než že by to vyprázdnilo stadiony,“ myslí si funkcionář.

Do konce podzimu bude k vidění ještě šest až osm zápasů na stránkách Jihomoravského fotbalového svazu (jmkfs.cz) v sekci videa. „Jenom by mělo být jasné, kdy se bude odkud vysílat.Zatím to bylo trochu překotné a na rychlo,“ přišel s jedinou výtkou předseda FC Kuřim.I tak se jihomoravský svaz zařadil do čela technologických novátorů fotbalového Česka.