Studenti a hráči s flexibilním zaměstnáním to mají s uvolňováním na středeční zápasy jednodušší. Ostatní si musejí dřívější odchod na fotbal doslova vyprosit. „Středa mně rozhodně nevyhovuje. Odejít ve tři hodiny odpoledne normálně nemůžu. Když je fotbal, je to vždycky velký problém," říká hráč Rousínova Jindřich Beneš, který pracuje jako technik v Brně.

Velkou potíž ve vložených kolech vidí sportovní manažer Ráječka Marek Bláha. „Nerozumím, proč se musí předehrávat zápasy teď na podzim. Utkání v týdnu jsou pro nás za trest. Zpravidla nejsme kompletní. Ve středu nám bude chybět třeba Martin Sehnal," uvádí rozčarovaně.

Nadřízení ale nejsou neoblomní a fotbalistům se snaží vyjít vstříc. „Šéf ví, že hraju fotbal a chápe, že musím občas odejít dřív," vypráví útočník Novosedel Miroslav Štyks, který pracuje v Hrušovanech nad Jevišovkou jako automechanik. Na jaře stihl všechny zápasy. „I když to občas bylo jen těsně před výkopem," dodává.

Dubňanský záložník Dušan Sviták to má nejjednodušší. „V současnosti pracuji jako dělník u stavební společnosti. Jelikož firma podporuje dubňanský fotbal, s uvolněním na utkání problém nemám. Jedna nebo dvě středy se dají zvládnout. Pokud bychom ale hráli Evropskou ligu, asi by se to v práci nelíbilo," přibližuje Sviták se smíchem spolupráci se svým zaměstnavatelem.

Často hráči musejí v práci zůstat den před nebo po utkání o něco déle. „Musím to dopředu nahlásit a volno si nadělat. Pokud jedeme ven, odpracuju si alespoň dopoledne, doma se převleču a jedu na zápas," popisuje Štyks.

Domácí zápasy stíhají hráči líp. Venkovní výjezdy jsou však často komplikace. Hlavně pokud se cestuje na vzdálenější hřiště. „Teď pojedeme do Znojma, které je úplně nejdál. Snad nebudu v sestavě chybět," obává se rousínovský Beneš, který by svému týmu výrazně chyběl.

Za čtrnáct dní je na programu další středeční kolo. Hráči tak budou mít opět napilno. „Za dva týdny hrajeme v Jevišovicích. Původně se mělo hrát už od půl páté. Nechápu, jak mohl někdo něco takového naplánovat. Naštěstí nám vyšli vstříc a posunuli to alespoň o hodinu," rozčiluje se manažer Sehnal.