Takže se vám zatím v novém klubu líbí?

Ano, i když od začátku, co jsem dorazil, tady panuje strašné vedro. V centru je hlavní stadion s jednou tribunou, ale trénujeme patnáct kilometrů od města v areálu, kde máme nové hřiště. Ještě čekáme na dodělání prostoru regenerace, posilovny, vše má být hotové do dvou týdnů, jak se vrátíme ze soustředění v Itálii.

Co vůbec víte o týmu Kalloni?

Hraje tři sezony v řecké Superlize. Mluvil jsem s Kubou Podaným, který tady byl a klub mi doporučil, už kvůli příjemnému prostředí. Jde o rodinný klub, který vlastní jeden podnikatel, zatím všechno funguje v pořádku 
i co se týče peněz.

Teď tvoříte tandem s jiným českým fotbalistou Jiřím Kladrubským, který do klubu přestoupil z Českých Budějovic?

Dá se říct, že jsme teď v týmu dva Češi. (úsměv) Trávíme spolu víc času než s ostatními, přece jenom mluvíme stejně, bydlíme spolu i na soustředění.

Čeká vás kvalitnější soutěž, než je česká liga?

Řecká liga je ze všech stran atraktivnější než česká, kde hrají na vrchu jen Sparta, Plzeň, Jablonec. V Řecku je tak šest velkoklubů, jako jsou Olympiakos Pireus, Panathinaikos Atény, PAOK Soluň, AEK Atény a další. První přípravu jsme hráli proti Atromitosu v Aténách a zázemí bylo úplně skvělé, včetně páry, sauny. Podmínky jsou nesrovnatelné s českou ligou.

Proč jste si mezi ostatními nabídkami zvolil právě Řecko?

Měl jsem možnosti z Polska, Maďarska, z Řecka. Z české ligy žádnou, protože jsem přece jen neměl sezonu, aby se ozvaly Plzeň či Sparta a do jiného klubu už bych nešel. Chtěl jsem využít toho, že mi končila smlouva, a odejít po sedmi letech z České republiky do ciziny. Lákalo mě hrát proti týmům jako Olympiakos. Mám šanci se ukázat a záleží jen na mně, jak se s tím poperu.

Vábilo vás i angažmá blízko moře?

Přál jsem si, abych hrál fotbal někde u moře. Bydlím kilometr od pláže, kam chodím pěšky, v létě jsou podmínky u moře lepší. Sice kvůli velkému teplu trénujeme už v osm ráno a večer třeba až v sedm, to musíme vydržet, ale volno si člověk užije, dá se relaxovat na pláži. Lepší než jít na bazén na Kraví hoře. (úsměv)

Může vašemu stylu sedět řecká liga?

Snažil jsem se o ní zjistit co nejvíc a rozhodně nejde o jednoduchou ligu. Podobně jako v České republice se vyznačuje víc defenzivou, na rozdíl od ní ale v Řecku hraje víc cizinců, kteří přinášejí kvalitu. Víc technicky silných fotbalistů mi může pomoct směrem dopředu, v klubech jich bývá sedm osm.

Těšíte se na start soutěže?

Každý hráč se musí těšit na zápasy s Panathinaikosem, PAOK Soluň nebo Olympiakosem. S těmito kluby to bude opravdu zajímavé a aspoň uvidím, jak na tom jsem s porovnáním s jejich hráči. Fanoušci na stadionech jsou taky jiní než v České republice, trochu blázni, atmosféra bude skvělá.

Jaké jsou ambice Kalloni?

Důležité bude uhrát dost bodů, aby se klub hlavně udržel v lize. Předchozí dvě sezony to tak bylo, pokusíme se, aby tentokrát nehrál pod takovým tlakem. Máme měsíc do ligy, ještě nejspíš přijdou nějací hráči.

Vnímáte v Řecku ekonomickou krizi?

Všichni v klubu ji sledujeme, díváme se na zprávy, ale mělo by to být v pořádku. Nikdo z toho nedělá nic velkého, na klub nijak nedopadá. Věříme, že se situace vyřeší a nevzniknou problémy nám hráčům ani klubu.

Zvažoval jste kvůli krizi, zda přijmout nabídku z Řecka?

Člověku to projde hlavou, když vidí všechny zprávy, ale doufám, že to nebude mít žádný vliv. Jediné, jak jde krizi poznat, jsou zavřené banky a lidi stojící před nimi ve frontách, protože mají denní limit na výběr peněz z bankomatu. Jinak všechno normálně funguje.

Brno jste opustil po dvou a půl letech. Co pro vás toto období znamenalo?

Bylo pro mě důležité. Věřil jsem, že se mi angažmá povede líp, než dopadlo, ale poznamenala mě tři vážná zranění. Přišlo pokaždé, když jsem začal hrát, a zabrzdilo mě. Ani nevím, jakým způsobem jsem Zbrojovce mohl dát víc. Čas rychle utekl. V Brně se mi líbilo, jen škoda, že angažmá nebylo podle mých představ a nejspíš ani klubu.

Chtěl jste z klubu odejít, nebo jste zvažoval setrvání?

V lednu jsme se bavili, že musím do začátku ligy podepsat novou smlouvu, ale pak jsme jeli na soustředění do Turecka a odstartovala soutěž. Do prvního utkání s Duklou jsem naskočil jen na dvacet minut, pak jsem byl úplně odstavený. Nechodil jsem na zápasy, končila mi smlouva, musel hrát někdo jiný. Nebavili jsme se o prodloužení a chtěl jsem odejít, 
i když nějaké možnosti byly. Jaro jsem dohrál, klub mě nasadil, když potřeboval pomoct. Pokud ne, seděl jsem na tribuně a hráli jiní.

Ve 44 zápasech za Brno jste dal jen deset branek. Měl jste jich dát víc?

Každý rok jsme hráli o záchranu, takže spíš defenzivně než ofenzivně. Nedávali jsme góly, což byla záležitost mě i mužstva. Jenže když třeba prohrajete sedm zápasů v řadě, těžko se střílí góly a dostáváte se do pohody po zranění. Samozřejmě jsem mohl přidat víc branek, nevyužil jsem šance. Neumím odpovědět, proč jsem nedal víc branek.

Myslíte si, že vám nevyhovovala taktika, kterou Zbrojovka předvádí?

Určitě mi víc vyhovuje, když se hraje po zemi, ale trenér po nás nechtěl, ať nakopáváme balony. Občas nejde hrát zápas jinak, soupeř zaleze před branku a musíte míč nakopnout dopředu, což mi nevyhovuje. Může jít o důvod, proč se mi nedařilo, když jsme drželi balon, kombinovali, hrálo se mi lépe. Jenže v české lize spousta týmů hraje zezadu a brání, pak se hůř prosazuje, takže volíte možnosti podle situace.

Na jaře se vedení klubu vyjádřilo, že s vámi nepočítá kvůli vašemu lehkovážnému přístupu…

Vždycky jsem pracoval na sto procent i v tréninku, 
i když jsem se po zranění necítil dobře. Možná šlo o nějaký psychologický krok, klub se mě snažil vyhecovat, ale v tom problém nebyl. Někdy možná můj výkon nestačil, ale vždy jsem se snažil pomoct týmu.

Budete sledovat další osud Zbrojovky?

Samozřejmě, strávil jsem tam dva a půl roku, v klubu jsem si udělal několik kamarádů, skončila mi smlouva a rozešli jsme se v pohodě. Člověk nikdy neví, kam se jednou vrátí. Minimálně zařídit si nějaké věci ještě do Brna pojedu, ale nevím kdy, protože v Řecku se hraje liga bez přerušení až do května.

Jak bude podle vás vypadat následující brněnská sezona?

Ze zkušenosti vím, že pravidelně hraje pět šest klubů o záchranu, což klukům nepřeju, protože jste pořád pod nějakým tlakem. Co jsem zatím viděl, moc se toho nezměnilo, takže myslím, že Zbrojovku opět čeká stejná sezona. Záleží, jak hráči chytnou začátek.