Jarní část rozehrála Zbrojovka lépe než na poslední nesestupové místo. Co stojí za propadem?

S takovým umístěním nemůžeme být spokojení. Kdybychom se neobrali o body vlastní hloupostí, měli jsme to rozehráno na lepší výsledek. Ke konci přišly katastrofální výkony ve dvou třech zápasech, reálně jsme měli skončit jako loni. Minimálně s šestatřiceti body jsme počítali. Nedivím se, že jsou diváci naštvaní. I pro nás je to obrovské zklamání.

Máte pro to vysvětlení?

Nestojí to tak, kdo udělal větší chybu. Všichni jsme nějak pracovali, mělo to být lepší. Nejsme na tom hráčsky hůř než jedenáct dalších mužstev v lize, proto tady musejí někteří skončit. Máme průměrné, někde lehce podprůměrnější, ale pořád slušné hráče. Otázka je, proč pro to nedělají víc. Proč progres není větší.

Pracuje špatně jejich hlava?

Na psychiku hráčů neumím odpovědět. Teď tady mám statistiky: hodně běháme, jsme na tom dobře takticky, ale máme obrovské procento ztrát a prohraných útočných soubojů. Třeba Staňa Vávra, kdyby byl k sobě tvrdší, mohl se vejít do jedenadvacítky. Bavil jsem se s trenérem Dovalilem, že na tréninku čekal něco, jako předvedl Kliment, který všechno zmydlil. Proč to neudělal Staňa? Budeme muset nějak s hráči zacloumat v zodpovědnost k sobě a vlastnímu výkonu. Vnímáme, že všichni hledají Zavadila a zbavují se zodpovědnosti.

Už po podzimu jste mluvil o tom, že je potřeba změnit přístup hráčů…

To se změnilo. Najednou začali docházet ke kondičnímu trenérovi, protože něco cítili. Co se jim změní v mysli, to musejí promítnout v zápase. Přiznám se, že mi je hanba, co kluci v některých zápasech předvedou.

Podepsala se na závěru sezony rychlá jistota záchrany?

Katastrofálně jsme vstoupili do prvního jarního zápasu s Duklou. Přípravu jsme opravdu odehráli skvěle, proto byl ten dopad po zápase tak tvrdý. Naštěstí se to podařilo následným zápasem zlomit. Jenže jak potom s těmi kluky zatřást? Sáhnout jim na peníze, vyhrožovat? To jsme udělali a mělo to krátký záběr.

Co můžete dělat?

Ze strany manažera znám jediné dvě věci a na nic jiného jsem zatím tady v České republice nepřišel. Pro profíky i ty, co se vrátí z ciziny, platí, že se jim sáhne na peníze nebo na čas. U nás kluci splní, co musí. Na tréninku nic nešidí, ale přijde zápas, tam se mají předvést. Vezměte si Keresteše, vždyť to je kluk s předpoklady, ale poslední kolo s Jabloncem jdou kvůli hlouposti přes něho dva góly a on nikoho ani nenakopne.

Změní to noví hráči?

Trenér to má vždycky jasné. Bude mít výsledek, když bude mít hráče. Ještě o tom nechci mluvit, ale věřím, že to dobře dopadne. Musíme přemýšlet dál, chceme tým posunout kvalitou a konkurencí. Hráči si potom rozmyslí, proč vlastně nehrají a mají míň peněz.

Jaké posily si představujete?

Je jasné, že máme dva stopery, jeden třicet čtyři let, druhý třicet tři, a mladý Šural nás nezachrání. I když pro něj Most ve druhé lize byla obrovská škola a dostane šanci. Teď je otázka, co bude s Jugasem. Není vyřešený postup Varnsdorfu, záleží na Zlínu. Chceme ho koupit.

Dostanete v letní přestávce víc peněz na nákupy hráčů?

Suma by měla být určitě větší. Chceme přivést Lacka, předpokládáme, že se probudí. Všichni jeho bývalí spoluhráči už ze Znojma odešli a ztrácel motivaci. Chceme posílit, ale musíme to probrat nejdříve s majitelem.

Fanoušci se tradičně ošívají při čtení jmen nových hráčů. Dočkají se prověřeného fotbalisty?

Kdo tvrdil, že nám Sýkora pomůže? Nikdo, všichni ho kritizovali. Najednou se o něj vzedmula vlna zájmu, to umíme. Podívejte se na Skaláka. Bohužel pak hráče neumíme zásadně udržet. Pracujete s těmi možnostmi, co máte, těm klukům se musí v hlavě rozsvítit. Všichni, co tady jsou, mají předpoklad hrát ligu, ale není to jen na trenérovi, Kudelovi a majiteli. Je na nich, chtít se prosadit.

Potřebujete střelce?

Souhlasím. Není to výmluva, ale garantuji vám, že kdyby se nezranil Lukáš Zoubele, svou profesionalitou a umem by nám zařídil o tři, možná o šest bodů víc. Se Zavadilem byl lídr.

Jak to vypadá s hráči, kterým končí smlouva?

U kluků z Brna jsme opatrní. Lutonskému končí smlouva, obě strany chtějí prodloužit, Petr Buchta nám hlavně v loňské sezoně pomohl ke strašně moc bodům, třeba vykopnutými míči z brankových čar, taky ho zvažujeme. Schuster s Košťálem tady dál budou, se Sedlákem prodlužujeme smlouvu. Hyčkovi s vysokou pravděpodobností další nenabídneme.

Brankáře Václava Hladkého uvolníte i na hostování s opcí?

Je dva roky pod smlouvou, ale protože Dušan Melichárek tady s vysokou pravděpodobností zůstane, musíme mu najít nějaké angažmá, nemůže jen sedět. Z Dušana srší klid, to Vašek potřebuje pro stabilizaci výkonů. Nějaké nabídky na něj máme a věřím, že pro všechny strany nějaké řešení najdeme.

Přivítáte někoho nového v přípravě?

Zpátky přijde Michal Škoda, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí. Fanouškovská obec v Brně je v úsudku hrozně krutá, ale podívejte se na jeho statistická čísla v Budějovicích, jeho soubojovost. Lidé nadávají na Paška, ale v tom má naprostou pravdu trenér Kotal, že musí hrát s Paškem, protože má vysoké procento vyhraných soubojů. Kolik jich tady máme dál? Spočítáme možná dva s Košťálem.

Jak jste spokojení s trenérem Kotalem?

Dovolím si tvrdit, že kdyby tady byl méně zkušený trenér, tak jsme ani tolik bodů nezískali. Umí to díky systému, a i když je nelíbivý, aspoň body jsme získali.

Čeká vás čtvrtá sezona po návratu do ligy a Zbrojovka se pořád potácí v boji o záchranu. Jak to vnímáte?

Jsem z toho zoufalý, hotový. Neříkám, že člověk ztrácí motivaci, ale taky se nechci každý rok prát o záchranu. Pořád se dokola babráme v nějakých věcech. Člověk si říká, co je špatně, co je dobře, kde udělal chybu, kde jsou chyby kolem něj, je to strašné.

Dluhů už se klub definitivně zbavil?

Všichni mi předhazují, že pořád mluvím o stabilizaci, ale zeptejte se hráčů za poslední rok, jestli se zdržela výplata. To je ta stabilizace a obrovská poklona majiteli Bartoňkovi, že to srovnal, protože peníze jsou všechny na něm. Dluhy máme vyřešené. O stabilizaci nikdo nechce slyšet, ale zažil jsem jinde, že jsem taky půjčoval vlastní peníze hráčům a přemlouval je, ať hrají. Někde to tak dělají.