Šestatřicetiletý středopolař a kapitán Michal Plšek si jde od „velkého" fotbalu odpočinout do III. třídy do Lažánek. Forvard Jan Pospíšil zaujal třetiligovou Břeclav. A tradiční střelec Lukáš Monaik se vrhá na stavbu domu. „Budou chybět všichni, ale nejvíc asi Plšek. Tvořil naši hru, byl spolehlivý. Místo nich musíme zapracovat dorostence. Letos jich vyšlo šest, tři jsem si vybral. Navíc zkoušíme Marinče ze Sparty," povídá Kovanda.

Podle výsledku prvního přípravného zápasu se zdá, že to s Kuřimí nebude tak špatné. Moravskou Slavii Brno přejela vysoko 8:1. „Nechci ten zápas přeceňovat. Vždyť soupeř hraje o dvě třídy níž. Ale aspoň se mi ukázalo, jak jsou na tom mladíci," tvrdí kuřimský kouč.

Jeho tým v uplynulé sezoně skončil na dvanáctém místě, o rok dřív se zachránil až díky brance z poslední vteřiny závěrečného zápasu. „Vždycky jsem říkal, že chceme skončit v hodní polovině tabulky. Teď to musím přehodnotit. Stav financí v kuřimském fotbale nás nutí zaměřit se na vlastní odchovance," říká Kovanda.

Novinkou v Kuřimi je založení rezervního týmu. „Pro mě jako trenéra je to výhoda, že nemusím sahat po dorostencích, ale dostanu rozehrané hráče. Pro vedení je to trochu problém. Peníze z hostování budou chybět," dodává.

Kuřimské ztráty

S kým nemůže pro podzimní část sezony počítat trenér Kuřimi Tomáš Kovanda:

Michal Plšek – Lažánky

Jan Pospíšil – Břeclav

Lukáš Moniak – Rakousko?

Martin Čuhel – zranění

Michal Vermouzek – zranění