Přitom v minulé sezoně skončil Lanžhot až na desátém místě. V čem tkví jeho proměna? „Loni jsme byli po podzimu čtvrtí a věděli jsme, že na postup už asi nedosáhneme. Najeli jsme na úspornější režim a naše nejlepší hráče pustili na hostování. Šest se nám jich teď vrátilo, další hráči přišli ze Slovenska. V sestavě je hodně nových fotbalistů,“ vysvětluje Bartoš.


V létě k mužstvu rovněž přišel nový trenér Milan Valachovič, který předtím tři roky vedl třetiligový Hlučín. „Lanžhot jsem sledoval, protože jsme se bavili o mém příchodu delší dobu. Jirka Bartoš družstvo dobře poskládal z kvalitních hráčů a jen pokračuju v jeho práci. Přidal jsem organizaci hry, disciplínu. Směrem dopředu jsme některé věci zjednodušili. Tým hrál i předtím dobře, ale končil dvacet metrů před brankou soupeře. Tam nebyl nebezpečný, zapojovalo se málo hráčů, případně chtěli míč dovézt až do kuchyně,“ vzpomíná trenér Valachovič.

Ilustrační snímek.
Reprezentace v malém fotbale vyhlíží světový šampionát. Zapojí se Brno a Blansko


Nedávno padesátiletý stratég také změnil rozestavení na 3-5-2. Úspěch přináší zejména v defenzivě, protože tým dostal v sedmi duelech krajského přeboru jen dvě branky. „Hráli jsme ve stejném rozestavení s Hlučínem, mám je propracované. V Lanžhotu jsou i kluci, kteří hráli vyšší soutěže, třeba Staňa Velický byl v Jihlavě, Jarda Hílek na Žižkově, systém chápou a přenášejí ho na hřiště. Našli jsme společnou řeč a kluci vidí, že můžou věřit tomu, co jsme si nastavili,“ říká kouč.


Lanžhotu pomáhá i znalost fotbalového prostředí na blízkém Slovensku, kde často lanaří posily. „Vidím dva až tři zápasy každý víkend, jezdím na ně. Za českého hráče bych zaplatil padesát nebo sto tisíc, Slováci k nám přijdou zadarmo, takže je to v regulích. Peníze dám raději hráčům. Podařilo se nám tým letos dobře poskládat, Slováků máme deset,“ jmenuje Bartoš.

Tišnov porazil Rosice 2:0.
Švancara řídil výhru Tišnova. Naštval mě, pousmál se kouč Rosic


Umístění v popředí tabulky láká i diváky. Na Bohunice jich přišlo 638. „Byl to hodový zápas, což je extrém, vždy přijde hodně lidí,“ říká manažer.


O postupu se v Lanžhotu ještě bavit nechtějí. Do konce sezony přece jen zbývá ještě 23 duelů a cíl zůstává první pětka. „Stoprocentně ale říkám, že pokud si postup vybojujeme, vezmeme ho. Nevím, proč ho mužstva odmítají, vždy přece musíte chtít to nejlepší,“ dodává Bartoš.


Sezona Lanžhotu

Umístění: 1.
Body: 17
Bilance: 5 vítězství, 2 remízy, 0 porážek, skóre 18:2
Nejlepší střelci: 5 – Čambal, Tóth, 4 – Kleiber, 2 – Bartal

Kometa doma sehrála vyrovnaný duel s chomutovskými Piráty. Nakonec Brňané prohráli v nájezdech.
Kometa padla s Piráty v nájezdech 2:3. Chomutov zůstává neporažený