Rodák z ukrajinské Oděsy si za Stuttgart zahrál v pěti duelech ve druhé Bundeslize a posbíral v nich 184 minut. Nyní je hladový po zápasové vytíženosti. „Prvotní jsou vždy týmové cíle, což je v našem případě záchrana. Chci být pro tým co nejplatnější hráč, střílet góly a pomoct mu," hlásí třiadvacetiletý Tashchy pro klubový web.

K minutám ve druhé německé lize přidal ukrajinský mládežnický reprezentant i dva duely v německém poháru, v nichž jednou skóroval. „Nehrál pravidelně druhou Bundesligu, ale předpoklady má. Pevně doufám, že jsme nešlápli vedle. Slovo konkurence hovoří za vše," naráží Habanec na fakt, že chce mít větší výběr v ofenzivě. Tashchy se se typologicky hodí na pozici podhrotového hráče či útočníka. Osobní souboje by při výšce 192 centimetrů měl zvládat velice dobře.

Jeho příchod svádí k úvahám, že Brno ještě opustí typologicky podobný Michal Škoda, který společně se svým bratrem Milanem ze Slavie a Davidem Lafatou ze Sparty vévodí ligovým kanonýrům. Zdání však klame. „S agentem si ohledně odchodu moc nevoláme a už to neřešíme. Počítám s tím, že na jaře budu hrát v Brně," povídá desetigólový střelec Škoda. „Stále je sice v některých zemích otevřený přestupový trh, ale Michalův odchod nepředpokládám," dodává Habanec.

Svého nového svěřence má nastudovaného z letní přípravy, kdy Brňané Stuttgartu podlehli 0:4. „Vyhráli jsme a zápas se nám povedl. Byl jsem tehdy hlavně rád, že na kempu VfB můžu být," vzpomíná Tashchy, jenž nastoupil i v devíti duelech v Bundeslize.

Borys TashchyVěk: 23 let
Výška: 192 centimetrů
Váha: 90 kilogramů
Pozice: ofenzivní záložník či hrotový útočník
Číslo dresu v Brně: 93
Kariéra: Černomorec Oděsa (Ukrajina), Dynamo Moskva (Rusko), Stuttgart
Podzim v německém Stuttgartu: 5 zápasů (druhá Bundesliga), 2 zápasy a 1 branka (německý pohár), předtím se představil v 9 zápasech v Bundeslize