Liberec úvod ligové sezony obětuje postupu do Evropské ligy, proto trenér Jindřich Trpišovský šetřil téměř všechny hráče, kteří nastoupili ve čtvrtečním duelu 4. předkola s Larnakou. Vůbec poprvé se tak do sestavy dostala i nová zkušená posila Latka.

"Nastoupili jsme v kombinované sestavě vzhledem k našemu programu. A první poločas nás to ovlivnilo. Byli jsme málo nebezpeční. Ale hráči si s tím poradili, zejména Martin Latka, který s námi měl jen pár tréninků," řekl Trpišovský. "Bylo nejasné, v jaké sestavě Liberec nastoupí. Nakonec od základu změnili sestavu. Dělají vše pro to, aby ve čtvrtek prošli do Evropské ligy," doplnil brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Na hře Severočechů byly změny znát a těžko se prosazovali. Dlouho tak jedinou vážnější šanci měla Brno, když Řezníček unikal obraně, ale vystřelil mimo branku.

Po půlhodině hry zahrozil ale i Liberec. Po Hadaščokově centru zprava se ve vápně prosadil Baroš, jeho střelu ale zastavila tyč brněnské branky.

I po změně stran se hrálo hlavně ve středu pole a diváci se v ochozech nudili. Oba týmy se dostávaly spíše jen k náznakům. Až v 74. minutě přišel vzruch a hned mohl Liberec rozhodnout. Jenže Bartošák z malého vápna netrefil odkrytou branku a jeden z brněnských obránců zachránil hosty od inkasovaného gólu.

"Druhá půle už byla v naší režii, ale při závarech jsme nedokázali nic dotlačit do branky. Vrchol zmaru byl, když jsme akci tří na jednoho zakončili do jediného obránce. Celkově ale musím hráče pochválit za výkon. Bojovali, dřeli a dali do toho maximum až na jednoho střídajícího hráče. Byla tam však impotentnost, která nás připravila o tři body," hodnotil Trpišovský.

"Prostě jsme neproměnili už poněkolikáté své šance. Trefujeme se jen ze standardkem, chtělo by to také gól ze hry. Trápí nás však křeč v zakončení a trocha sportovní smůly," dodal.

Nakonec tak mohlo se všemi body odjíždět Brno, ale i to svou velkou šanci nevyužilo, když Pašek svou hlavičkou pouze nechal vyniknout brankáře Hladkého. Ten navíc vzápětí zlikvidoval i střelu Vávry.

"V závěru nás navíc podržel brankář, to bychom si jinak vypili kalich hořkosti do dna," připustil Trpišovský. "Ve druhé půli měl Liberec tlak, my byli v obranném valu. Závěr pak byl hektický na obou stranách. Domácí měli dvě tutovky, my šanci a pološanci. Nakonec asi spravedlivá remíza a musím být s bodem spokojený," doplnil Habanec.

4. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 0:0

Rozhodčí: Houdek - Paták, Wilczek

ŽK: Hadaščok, Bartošák, Nitrianský - Vraštil, Šural

Diváci: 4054

Liberec: Hladký - Nitrianský, Latka, Karafiát, Bartošák - Machuča (41. Bláha), Súkenník - Hadaščok (76. Komličenko), Navrátil, Da Silva (69. Ekpai) - Baroš. Trenér: Trpišovský

Brno: Melichárek - Šural (62. Pašek), Vraštil, Kijanskas, Lutonský - R. Buchta, Lacko - Hyčka, Škoda (71. Vávra), Štohanzl (85. Sedlák) - Řezníček. Trenér: Habanec