VYBERTE SI REGION

Libor Došek: Snad mi rodina nedá sežrat porážku

Uherské Hradiště, Brno /ROZHOVOR/ - Když vstřelí gól na hřišti, kde začínal s fotbalem, a proti klubu, v němž pracuje jeho matka i bratr, vytvoří si střelecký rekord v nejvyšší české soutěži. Vytáhlý útočník Slovácka Libor Došek v letošním ročníku nasázel dvanáct branek, čímž vyrovnal své maximum ze sezony 2006/2007 v pražské Spartě. Dnes se postaví brněnské Zbrojovce.

1.6.2013
SDÍLEJ:

Libor Došek.Foto: DENÍK/Dufka Stanislav

„Věřím, že už skončí nepříjemná série s Brnem, se kterým Slovácko nevyhrálo už deset let. Když dám gól a vytvořím si ještě rekord, bude to perfektní. S tím jdu do zápasu," řekl Deníku Rovnost pětatřicetiletý Došek.

Čím to, že jste se v letošní sezoně tak rozstřílel?

Abych řekl pravdu, měl jsem ještě daleko víc šancí, některé neproměněné tutovky mě mrzí. Sezonu hodnotím spíš z pohledu klubu a když jsme po prvních třech kolech měli nula bodů, byl to hodně špatný začátek. Nechtěli jsme hrát o záchranu a definitivně jsme si ji pojistili až tři kola před koncem. Sezona není úspěšná.

Takže se těšíte, až skončí?

Už je dlouhá, jsem rád, že bude konec. Něco na mě leze, takže se těším, až si odpočinu.

Zcela fit jste se necítil ani v posledním kole proti Ostravě a vstřelil jste jí obě branky při výhře 2:0. Má se Brno vaší virózy obávat?

(Úsměv) To nevím, říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Proti Brnu musím víc zabrat a rozběhat to. Je mi lépe než před Ostravou, kdy jsem se cítil hned unavený. Je to paradox, že jsem nebyl v pořádku a dal dvě branky.

Do sta vstřelených branek a Klubu ligových kanonýrů vám scházejí již jen tři góly. Kdy přijdou?

Je to blízko a doufám, že se dočkám, i když poslední góly bývají nejtěžší. Snad ještě nejsem tak starý a stihnu to třeba na začátku příští sezony. Byl bych alibista, kdybych řekl, že na tuto metu nechci dosáhnout.

V Brně jste s fotbalem začínal, máte tam rodinu. Jaké pocity na vás dolehnou před zápasem?

Nejspíš budu něco vnímat, až půjdu do kabiny, přece jenom jsem na tom stadionu hrál a odrazil jsem se dál. Hlavně mám v klubu bráchu s mámou, v tom je utkání jiné. Proto musíme vyhrát, abych doma nemusel poslouchat narážky. (úsměv)

Komu fandí rodina?

Brácha s mámou přejí Brnu a moc rádi mi dají sežrat porážku, snad jim nezavdám příčinu. U táty jsem sám zvědavý, ale nejspíš mu bude jedno, kdo zvítězí.

Co očekáváte od utkání mužstev, kterým o nic nejde?

Doufám, že to bude z obou stran dobrý zápas. Mužstva už se zachránila, ale hraje se o postavení v tabulce a prémie za zápas, motivace je pořád velká. Na podzim jsme s Brnem prohráli, takže chceme vyhrát. Věřím, že lidé uvidí útočný fotbal a třeba vyhrajeme 4:3. I když by z toho neměl moc velkou radost Truska (stoper Slovácka Jan Trousil pozn. red.).

Z Uherského Hradiště vyrazí několik autobusů fanoušků, kteří v Brně naposledy zažili prohru 0:7…

Doufám, že jich bude zase hodně a vytvoří super atmosféru. Jezdí s námi často ven a vždy jich bývá hodně. Chceme vyhrát už kvůli nim, protože doma jsme jim moc radosti nedělali. Když se rozloučíme vítězstvím, bude to i pro ně ideální ukončení sezony. Brno má však kvalitní mužstvo a pozor si musíme dát hlavně na Zavoše (Pavel Zavadil pozn. red.) uprostřed.

V kabině Slovácka je pět hráčů, kteří prošli Brnem. Dostanou spoluhráči o to větší odměnu v případě vašeho vítězství?

Samozřejmě jsme něco vypsali, to se dělá proti každému klubu, kde někdo z nás hrál. Truska možná bere zápas o něco víc, protože jeho konec v Brně byl horší, takže se chce ukázat. Na občerstvení do kabiny ale dojde až v přípravě, protože nám hned po utkání začíná dovolená.

Brněnský trenér Grmela říkal, že nechá Karla Kroupu, ať si to s vámi rozdá ve vzduchu. Těšíte se na souboje s ním?

S Karlem se trochu známe, byli jsme spolu ve Zbrojovce, i když se potkáme jen při standardkách, na které chodíme oba i vypomáhat obraně. V každém zápase rány rozdáváte i přijímáte, v tom nevidím problém. Snad budu mít den a utkání pro mě dopadne lépe.

Ve Slovácku máte ještě na rok smlouvu. Řekl jste si povedenou sezonou o její prodloužení?

Doufám, že mi vydrží zdraví a snad ji ještě o rok prodloužím. Uvidíme, co bude. Na to je příliš brzy, ale ve Slovácku jsem spokojený. Lidi jsou super a líbí se mi tu.

Autor: Jaroslav Kára

1.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies