V brněnském hotelu Noem Arch se pod vedením prezidenta Světové federace malého fotbalu Filipa Judy setkali zástupci osmi oblastních svazů, jejichž výběry se utkají ve zbrusu nové celostátní soutěži. „Nemůžeme se dočkat, až se konečně posuneme dál. Zajímavá konfrontace s dalšími městy nás hodně láká. Tým máme silný, takže čekáme co nejlepší umístění," usmívá se zástupce jihlavského svazu Ondřej Lapeš.

Vedle jeho hráčů se do ligy zapojí výběry Brna, Blanska, Prahy, Milovic, Pardubic, Příbrami a Mostu. „Mám obrovskou radost, že soutěž vznikla. Před pár lety jsem se snažil udělat výběr nejlepších hráčů Hanspaulské ligy, což se mi nedařilo, protože chyběla nadstavba v podobě celostátní ligy. Medializace malému fotbalu pomůže," má jasno předseda ligového grémia a manažer výběru Pražského svazu malého fotbalu Petr Pícha.

Myšlenka celostátní ligy vznikla před dvěma lety. Dosud každý region našel vítěze své nejvyšší soutěže, který se 
s kluby z ostatních svazů utkával pouze na jednorázovém turnaji mistrovství republiky. Výběry soupeřily jen v přátelských zápasech. „První rok jsme projekt pouze testovali, sledovali jsme týmy v přátelských zápasech a na turnajích. Poslední rok jsme všichni pracovali na tom, aby liga v září začala," líčí Brejla.

Místo soupeření klubů zvolila asociace právě model krajských výběrů. „V žádném jiném sportu nemá takový systém obdobu a je ryze praktický, aby se vůbec mohl hrát malý fotbal na celostátní úrovni. Jiná možnost neexistuje," popisuje předseda řídicí komise.

Trenéři postaví nejsilnější mužstva k reprezentaci regionu a zároveň zamezí možným neodehraným utkáním pro nedostatek hráčů v jednom klubu. Malý fotbal je neživí, takže na zápasy potřebují volno z práce. „Třeba v Brně hraje malý fotbal osm tisíc hráčů a trenér může nominovat kohokoli napříč všemi ligami. Výběr svazu podpoří i víc fanoušků než jen jeden tým," vysvětluje Brejla. Liga malého fotbalu získala i Českou televizi, která bude přenášet středeční zápasy kola. „Celostátní soutěž malému fotbalu jednoznačně pomůže. Český fanoušek jej dostane do povědomí a třeba se lidem ukážou nějaké nové tváře," těší se Lapeš.

Novodobou soutěž stylově zahájí už 23. srpna souboj výběru Brněnského svazu malé kopané a pražské Hanspaulské ligy. „Jsme největší svaz v republice, máme nejstarší historii a všichni od nás očekávají, že budeme hrát minimálně na špici. Jenže malý fotbal se hraje na výborné úrovni v celé republice a nedělám si iluze, že to bude jednoduché," tuší Pícha.

Malý fotbal se na rozdíl od futsalu hraje na větším hřišti v pěti hráčích v poli, s klasickým fotbalovým míčem na dva poločasy po třiceti minutách.

Rozlosování úvodu ligy
Předehrávka 4. kola:
Neděle 23. srpna, 18.05:
Praha–Brno
(přímý přenos ČT sport)
1. kolo:
Neděle 30. srpna, 15.00:
Pardubice–Brno, Most–Příbram, Praha–Milovice
Středa 9. září, 18.05:
Blansko–Jihlava (ČT sport)
2. kolo:
Neděle 13. září, 15.00:
Brno–Jihlava, Blansko–Praha
Pondělí 14. září, 19.00:
Příbram–Pardubice
Středa 16. září, 18.05:
Milovice–Most (ČT sport)