Na začátku října dostal při svém debutu za reprezentační výběr do 19 let proti Chorvatsku řádný kartáč od trenéra Jaroslava Hřebíka. Dalo by se říct, že od té doby se talent brněnského fotbalisty Milana Lutonského rozvíjí ještě výrazněji.

Odbyl si premiéru ve druhé lize, i když pouze tříminutovou, prosadil se do základní sestavy české devatenáctky a v neděli už v jarní druholigové premiéře nastoupil za Zbrojovku od úvodní minuty.

Přihrávkou se podílel na vítězství 1:0 nad Sokolovem. „Snad jsem trenérovi ukázal, že se mnou může do dalších zápasů počítat. Předvedli jsme dobrý týmový výkon a tři body zůstaly právem doma,“ povídal osmnáctiletý krajní záložník Lutonský.

Jak moc ovlivnila duel rychlá branka
Určitě nám pomohla, ale po ní jsme chvíli přestali hrát, byli jsme s ní možná až moc spokojení. Pak jsme se do toho znova opřeli, nějaké šance jsme si vytvořili, dostali se do zápasu a Sokolov jsme takřka k ničemu nepustili.

Pomohl vám před zápasem příchod nového majitele do kabiny?
Popřál nám hodně štěstí. Samozřejmě je příjemné, že má o nás zájem. Já jen doufám, že spolupráce mezi námi a jím bude dobrá i nadále.

Dopadne jarní brněnská sezona lépe než podzimní?
Ještě máme před sebou hodně zápasů. Sokolov aspoň podle postavení v tabulce patří k předním týmům druhé ligy, nicméně soutěž je od sedmého až do třináctého místa hodně našlapaná. Jaro bude hodně o bojování a o vůli chtít vyhrát. Pro nás jde samozřejmě o dobrý start a věřím, že takhle budeme pokračovat. Potřebujeme se chytnout i v dalších zápasech. Jestliže vyhrajeme ještě dva nebo tři duely, bude naše situace lepší a lepší.

Na podzim jste naskočil na tři minuty ve Znojmě, v neděli jste hrál celý duel. Budete v základu pokračovat?
Doufám, že v sestavě vydržím. Není to jen o tom, že se mi povedl jeden zápas, musím na sobě dál pracovat, abych trenérovi ukázal, že do základní sestavy patřím. Když polevím, určitě to bude špatné. Potřebuji ve výkonech pokračovat a věřím, že já i všichni ostatní hráči se budeme jen zlepšovat a naše výkony půjdou nahoru.

Překvapila vás něčím druhá liga?
Samozřejmě je trochu rychlejší a tvrdší než třetí liga, ovšem hodně mi pomohli spoluhráči. Dirigují mě, kam mám běhat, jak se mám posouvat a v dalších taktických věcech. Pak už se musím jen dobře nachystat v hlavě a přijde to samo.

Na hřišti jste si počínal dost nebojácně…
Generálka s Opavou mi moc nevyšla, ale trenér mi dal šanci a já ji chtěl splatit. Vložil jsem do toho všechno a jsem jenom rád, že jsem mu důvěru takhle vrátil na hřišti. Doufám, že to tak bude pokračovat.

Prospívá vám jistě i stabilní místo v reprezentační devatenáctce, trenér Hřebík si pochvaloval váš výkon v přípravě proti Anglii…
Reprezentační devatenáctka je něco trochu jiného než druhá liga, předvádíme přece jen jiný styl. Ve druhé lize se hraje tvrdý fotbal, zatímco nároďák je víc o běhání, pan Hřebík vyznává styl založený na napadání. Má velké zkušenosti, takže od něho hodně získávám v taktických věcech, což mi taky na hřišti pomáhá. Aspoň vím, jak se pohybovat v dospělém fotbalu.

V závěru loňského roku vám v Brně končila smlouva a usilovala o vás Sparta. Uvažoval jste o odchodu?
Sparta v naší lize znamená top a těžko se její nabídka odmítá. Kdyby jí dostal nějaký starší hráč než já, asi by tam hned šel. Jenomže já si myslím, že z fotbalového hlediska mi Brno prospěje víc. Znám prostředí, znají mě trenéři i hráči a nejspíš bych se v Brně cítil lépe než ve Spartě. V Praze bych nastupoval patrně za B tým, za který chodí i fotbalisté z áčka, takže prosadit se bývá zase o něco složitější. Na druhou stranu ještě studuji a považuji za lepší dodělat poslední půlrok a maturitu v Brně, než přerušit studium či ho dělat dálkově. Samozřejmě mě těší, že se Sparta ozvala, ale na prvním místě jsem měl každopádně Zbrojovku.

Věříte, že v budoucnu přijdou další nabídky?
Já věřím, že se Brno dostane co nejdřív do první ligy. Pokud to tak bude a přišla by nabídka z prvoligového klubu, necítím potřebu odcházet do jiného týmu, když ve Zbrojovce budu hrát a podávat dobré výkony. Doufám, že moje kariéra bude pokračovat v první lize v Brně.

Na čem musíte ještě zapracovat?
Určitě ještě na tvrdosti. Nedělala mi problém v dorostu, ale přece jenom je chlapský fotbal vyspělejší než dorostenecký. Potřebuji se taky ještě hodně věcí učit po stránce taktické a získat zkušenosti. Třeba rychlost můžu mít velkou, ale pokud nebudu správně plnit taktické pokyny, bude mi k ničemu. Musím pracovat na tréninku a od starších hráčů se můžu dost naučit.