Kromě toho byl Svoboda také u toho, když Maléř přišel ke svojí přezdívce Kalda, na kterou slyší doposud. „Vymyslel ji právě Jindra. To bylo, když jsem po příchodu do Zlína dával zápisné. Něco jsme popili a já byl z Valašska zvyklý říkat, že dáme jeden kalíšek. Z toho vznikl ten Kalda. A už mi to zůstalo," usmívá se vsetínský rodák.

Ze Zlína přišel do Brna jako pravý bek, ale na tomto postu toho moc neodehrál. „Trenér Cipro ze mě udělal stopera. Bylo to tehdy, když se zranil Staňa Schwarz a on tam neměl koho dát. Tehdy jsem mu řekl: Tak jo, ale nejdřív mně vysvětlete, jak se to hraje," usmívá se. Ve středu obrany už zůstal až do konce kariéry.

Na zadáka dával Maléř dost gólů. Při postupu Zbrojovky z druhé ligy jich nastřílel v sezoně 1988/1989 dokonce osm, což je u obránce neobvykle vysoký počet. „Bylo to většinou hlavou po standardkách, které kopal Luďa Grmela. Ten přišel taky ze Zlína, takže jsme byli sehraní. Soupeř vždycky bránil ty nejvyšší gorily a na mě nějak zapomněli," připomíná nacvičené signály s dlouholetým parťákem, s nímž později vedl i zbrojováckou juniorku.

Z Brna odešel, když dělal kapitána. „Vedení mi tehdy nabídlo prodloužení smlouvy o rok, zatímco Drnovice přišly s tříletým kontraktem. Táhlo mi na třiatřicet, takže to bylo jasné rozhodování," přibližuje své tehdejší priority.

Po dvou a půl letech však Drnovice opustil. „Přišel zkušený Mira Kadlec, takže jsem vypadl ze sestavy. Sice říkali, že mě potřebují, abych mu kryl záda, ale moc jsem si nezahrál. Tak jsem odešel do Karviné. Tam jsem sice hrával, ale z první ligy jsme bohužel sestoupili," vzpomíná.

Pak ještě pomáhal Jihlavě s postupem do druhé ligy, poté následovalo německé angažmá v nižší soutěži. Později měl registračku v Rosicích, ale v té době už víc trénoval. Rok pracoval jako asistent Karla Večeři u brněnského áčka, tři roky pak vedl zbrojováckou juniorku. V létě 2008 si jej vzal do Zlína jako svého asistenta další exbrněnský hráč i kouč Josef Mazura.

Do Zbrojovky se vrátil na podzim 2009, kdy na postu trenéra juniorky nahradil Vladimíra Michala. Po dvou letech se dočkal povýšení k A-týmu, kde nyní dělá asistenta Petru Čuhelovi.

Petr Maléř

Narozen: 29. 12. 1963 ve Vsetíně

Hráčská kariéra: Zbrojovka Vsetín, Žatec, TJ Gottwaldov/FC Zlín, Zbrojovka/Boby Brno, Petra Drnovice, FC Karviná, PSJ Jihlava, Slovan Rosice, FC Olešnice na Moravě

I. liga: 189 zápasů, 15 gólů (Brno: 142/13 + II. liga: 88/12)

Oblíbený post: stoper

Přezdívka: Kalda

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Středa 13 března: František Mikulička
Čtvrtek 14. března: Stanislav Navrátil