Jak jste v kariéře vstřebával takové porážky?

Každá je nepříjemná, proto je dobré, že Zbrojovku čeká pohárový zápas se Znojmem, možná hráči zapomenou na Boleslav, dobrý výsledek se pozitivně projeví na psychice. Brňané si musejí vzít ponaučení, protože 1:5 je velká prohra, potřebují se zamyslet, co udělali dobře a co špatně, získat sebedůvěru.

Považujete Znojmo za ideálního soupeře na získání sebedůvěry?

Když jsme hráli pohár, mužstva z nižších soutěží se vždy chtěla ukázat. Záleží, zde mu ligové mužstvo brzy dalo gól či dva. Znojmo přece jen minulý rok hrálo první ligu a na to, že šlo o jeho první rok a celou sezonu strávilo mimo vlastní stadion, vedlo si docela dobře. Zbrojovku čeká nesmírně těžký zápas, Znojmo je vyrovnaný soupeř.

Ohrozí Zbrojovku před těžkým duelem se Spartou, že si hráči pošramotili sebevědomí?

Porážka je dost vysoká, ale kluci se proti Spartě budou snažit. Každý se chce na ni vytáhnout, očekávám výbornou kulisu. Spartě se daří, bude to nesmírně těžký zápas a bod bude pro Zbrojovku velký úspěch, protože Sparta si nemůže dovolit nevyhrávat z hlediska svých cílů v lize i pohárech. Diváci tým potáhnu, což klukům pomůže.

Co říkáte na letošní výkony Zbrojovky?

Před sezonou byla velká očekávání přinejmenším na střed tabulky. Teď hraje pohár, pak má Spartu, takže se musí trošku zvednout, aby se Spartou podala plnohodnotný výkon, případně získala nějaký bod. Pohárové utkání může přispět k lepší pohodě.

Co může poslední vysoká porážka udělat s mladými hráči?

Musejí si vzít ponaučení. Pokud měli nezdravou sebedůvěru, trochu jim klesne. Jak říkal trenér Uličný, slezou z hrušky dolů, to mají mladí dodržet.

Těší vás, že v sestavě Zbrojovky nastupuje většina fotbalistů mladších než třiadvacet let?

Je dobře, že se mladí stávají pilíři mužstva, i když kostru mají podle mě vždycky tvořit zkušení hráči. Mladíkům se docela daří herně i střelecky, potřebují jen získávat dál zkušenosti, aby se z nich stali kvalitní prvoligoví hráči, musejí hlavně dál pracovat.

Proč v porovnání s dřívějškem trvá Brnu tak dlouho, než si vychová fotbalisty do A týmu?

Dnes už to tak není, ale Brno bylo velice známé tím, že se každý rok dostali do áčka jeden dva odchovanci. Tato tendence klesá. Oddíl potřebuje kvalitní výchovu mládeže. Dětem musíme vytvořit podmínky ke sportování, aby měli cíle a chtěli něco dokázat. Proto jsou důležité vzory, které mládeži nyní chybí.

Co pomůže k přitáhnutí dětí?

V dnešní době sportující mládeže ubývá, proto je vhodné se zaměřit na nábory a způsoby, jak ji přilákat ke sportování a fotbalu. Dnes to je nesmírně těžké kvůli všemu, co společnost nabízí v podobě počítačů a dalšího. Z mládeže vyrůstají největší talenti. Důležité je také zacílení na sportující mládež ze sociálně slabších vrstev, kde nám uniká spousta talentů.

Před týdnem uplynulo třináct let od posledního zápasu Zbrojovky za Lužánkami. Co ve vás vyvolává chátrající stadion?

Je mi z toho smutno. Za Lužánkami jsem odehrál spoustu ligových utkání před diváckou kulisou, kterou si z dnešních hráčů skoro nikdo nedokáže představit. Panovala tam vynikající atmosféra, diváci nás hnali dopředu, proto jsme dosáhli výborných výsledků i se Spartou či Slavií. Přijde mi divné, že se stadionem za tu dobu nic neudělalo, jen se o tom mluví. Nové Lužánky by znamenaly velkou motivaci pro další sportující mládež.

Myslíte, že v Brně přece jen vyroste nový fotbalový stadion?

Byl bych moc rád, kdyby se stavělo a to někde, kde budou přicházet lidi. Mají v povědomí Lužánky a kdyby nový stadion vyrostl tam, budou to plusové body.