Od žáčků nastupoval v útoku, kde dával hodně gólů. V dorostu se začal posouvat víc do středu zálohy, odkud řídil hru celého mužstva. V devatenácti ho chtěla Sigma Olomouc, ale zůstal v Králově Poli. Za dva roky však už hanáckému vábení neodolal. „To už se ozvala i Zbrojovka. Pro mě byla nejdůležitější škola, protože jsem studoval pedagogickou fakultu. V Olomouci mi zařídili individuální studijní plán, zatímco v Brně to bylo složitější," naznačuje své tehdejší priority.

Nejkrásnější období prožil za trenéra Brücknera, kdy Olomouc zářila i v Poháru UEFA. Sigma porazila například Hamburk 4:1, Fenerbahce Istanbul dokonce 7:1, remizovala s Realem Madrid 1:1. Maroši vstřelil gól i slavnému Juventusu Turín. V době největší olomoucké slávy se dostal i do reprezentačního mužstva. A premiéru neměl ledajakou. V prosinci 1991 odehrál celých devadesát minut v Goiánii proti domácí Brazílii.

Po sedmi letech v Sigmě přišel v létě 1994 přestup do Boby Brno. „Už byl nejvyšší čas na změnu. Navíc jsem pořád dojížděl a pendloval mezi Olomoucí a Brnem. Přišel jsem zároveň s trenérem Uličným, kterého jsem znal, protože dělal v Sigmě asistenta. A byl jsem rád, že z Olomouce se mnou přestoupil i brankář Luboš Přibyl, s nímž jsme byli velcí kamarádi a dodnes jsme jimi zůstali," přibližuje okolnosti svého přestupu.

Hned první sezona v Brně se povedla náramně, třetí místo bylo velký úspěch. „Škoda, že jsme to pak vlastně už nedokázali zopakovat. V té sezoně jsme odehráli několik krásných zápasů. Chodilo dvacet až třicet tisíc diváků, jezdili na nás ze širokého okolí. To už dnes bohužel není, lidi mají asi jiné zájmy," lituje.

Čeho se ovšem v Brně nedočkal, byly úspěchy v evropských pohárech. „Hráli jsme jenom Intertoto a jednou Pohár UEFA. Jenže to jsme prohráli na Rapidu 1:6. Hodně mě štvalo, že jsem tam kvůli zranění nemohl hrát. Škoda, že nám ten zápas vůbec nevyšel. Myslím, že zrovna tehdy jsme měli mužstvo, které se mohlo dostat dál," domnívá se.

Poslední Marošiho sezona v Brně patřila mezi ty, na které chce člověk co nejrychleji zapomenout. To už byl klub v rukou nových majitelů ze společnosti Stavo Artikel. Maroši měl jako klíčový hráč pochopitelně velice lukrativní smlouvu a nové vedení klubu hledalo způsob, jak se tohoto závazku zbavit. „Chtěl jsem se domluvit, ale nedalo se s nimi rozumně bavit. Někdy to bylo až nechutné," nerad vzpomíná na spory, které skončily až jeho přeřazením do juniorky. Konflikt skončil u arbitráže, která dala za pravdu Marošimu. V klubu však skončil po téměř sedmi letech věrných služeb bez velkých fanfár.

Sice vlastní trenérskou profilicenci, ale dal přednost učitelské profesi. Nejdřív učil v Medlánkách na Hudcově tělocvik a zeměpis, v létě 2008 pak vyhrál konkurz na ředitele základní školy se zaměřením na fotbal v Janouškově ulici.

Jan Maroši

Narozen: 4. listopadu 1965 v Lipníku nad Bečvou

Hráčská kariéra: KPS Brno, Sigma Olomouc, Boby/Stavo Artikel Brno, Dolní Kounice, Union Ardagger

1. liga: 365 zápasů, 67 gólů (Brno: 167/15)

Reprezentace: 2/0 (1991-1992). ČSSR B 1/0. U21 5/0

Oblíbený post: střední záložník

Číslo dresu: 3

Přezdívka: Špalek

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Pátek 15. března: Jozef Neder
Sobota 16. března: Karel Nepala