Jenže na další start čekal šikovný rodák z Vysočiny víc než tři roky. Mnohonásobný juniorský reprezentant dlouho nedokázal svůj talent naplno rozvinout a se střídavými úspěchy bojoval o místo v sestavě. Zažil však i další okamžik slávy. Psalo se léto 2003, když si zaplněný stadion na Srbské užíval památnou bitvu s francouzským Guingampem. A byl to právě blonďatý rychlík, který v prodloužení ranou pod břevno definitivně stvrdil postup Zbrojovky, která si pak v Intertoto Cupu zahrála i se španělským Villarrealem. „To bylo nejlepší období, co jsem zažil. Na to se nedá zapomenout," vyznal se Mezlík.

V lednu 2009 přestoupil do Českých Budějovic, kde v předchozím roce už hostoval. I na jihu Čech se pohyboval na hraně základní jedenáctky, ať už nastupoval v útoku, nebo v záloze. Na bývalé spoluhráče se však dokázal vytáhnout, když přispěl výborným výkonem a jedním vstřeleným gólem k potupné třígólové prohře domácího celku na Srbské. „Celkově to tam bylo dobré. Sice mi vadilo, že jsme pořád bojovali o záchranu, ale byla to liga a já jsem hrával. Když se ale blížil konec mé smlouvy, nedomluvili jsme se, a tím to tam padlo," poznamenal ke svému jihočeskému angažmá.

Do Zbrojovky se Mezlík vrátil na jaře roku 2012. „Je příjemné být zase tady. Je to klub, kde jsem dostal první větší příležitost a jsem tady doma," pochvaloval si po svém návratu.

Jako jeden z nejzkušenějších hráčů v mladém kádru výrazným způsobem pomohl k návratu do nejvyšší soutěže. I v ní si zatím v letošní sezoně vede slušně a především při překvapivé výhře 3:2 v Plzni se blýskl gólem a dvěma finálními nahrávkami. Po zranění Petra Švancary si v závěru podzimu navlékl i kapitánskou pásku.

Jméno Mezlík není ve zbrojováckém dresu nijak neobvyklé. V klubu totiž v minulosti nastupoval také Pav-lův otec Josef v A týmu si připsal 2 starty v sezoně 1979/1980 i jeho starší bratr Radek, který za Zbrojovku odehrál jen osm prvoligových utkání, ale dalších 65 už stihl přidat v dresu Slovácka, v němž nastupuje i letos.

Pavel Mezlík

Narozen: 25. června 1983 v Třebíči

Kariéra: FC Rudíkov, Horácká Slavia Třebíč, Boby/Stavo Artikel/1. FC Brno, Vysočina Jihlava, Dynamo České Budějovice, SFC Opava, Zbrojovka Brno

1. liga: 169 zápasů, 11 gólů (Brno: 88/6)

Reprezentace: U20 2/0, U19 9/2 (účastník ME 2001 2. místo, ME 2002), U18 1/0, U17 8/2, U16 16/1 (ME 2000 2. místo)

Post: ofenzivní univerzál

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý: Milan Pacanda
Středa: Viliam Padúch