Zlínský odchovanec přišel do Brna po vojně v Dukle Praha, s níž v roce 1979 jako mladíček vybojoval mistrovský titul. Na podzim roku 1980 měl Mikulička v Brně nahradit na levém křídle zkušeného Jana Kopence, což nebyl snadný úkol.

Těsně předtím zažil zklamání, když se nedostal na olympiádu v Moskvě v roce 1980, přestože při posledním přípravném zápase nastoupil v základní sestavě společně se zbrojováky Mazurou, Václavíčkem a Svobodou. Jenže zatímco jeho noví spoluhráči získali za pár týdnů zlaté medaile, on se na olympijské finále díval jen v televizi.

Mikulička se ve Zbrojovce prosadil hned v premiérové sezoně, kdy odehrál 28 ligových zápasů ze třiceti a vstřelil sedm branek. Ještě o jeden gól víc zaznamenal o dva roky později, jenže moc radosti z toho mít nemohl, protože Zbrojovka skončila až patnáctá, takže sestoupila do druhé ligy.

Velké zážitky si odnesl ze zápasů v Poháru UEFA hned ve své první zbrojovácké sezoně. Ve všech čtyřech zápasech nastoupil v základní sezoně. Dvojzápas se španělským Realem Sociedad San Sebastian mu utkvěl v paměti, protože v týmu pozdějšího španělského mistra nastoupila proti Zbrojovce řada skvělých fotbalistů v čele s legendárním gólmanem Luisem Arconadou.

Z Brna odešel po sezoně 1983/1984, kdy se Zbrojovce nepodařil návrat do první ligy. „Jsem Zlíňák a chtěl jsem se vrátit domů. Možná jsem to zabalil moc brzy, první ligu jsem si pak už nezahrál. Na Brno vzpomínám rád. Nádhernou atmosféru Lužánek jsem si pak ještě připomněl, když jsem tam hrál druhou ligu se Slušovicemi. To byl zápas, na který přišlo skoro třicet tisíc lidí a v němž dal Roman Kukleta nůžkama gól roku," vybavuje si poslední výraznou vzpomínku na Brno.

Po skončení hráčské kariéry se František Mikulička hodně věnoval trenérské práci u mládeže. Od června 2008 je správce nejvyšší budovy východní Moravy známého Baťova mrakodrapu ve Zlíně.

František Mikulička

Narozen: 8. 4. 1959 ve Zlíně

Hráčská kariéra: TJ Gottwaldov, Dukla Praha, Zbrojovka Brno, JZD Slušovice

I. liga: 92 zápasů, 21 gólů (Brno: 83/21 + II. liga: 26/3)

Reprezentace: ČSSR B 1/1, olympionici 1/0

Hráčský post: útočník

ANTONÍN ZABLOUDIL

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Čtvrtek: Jan Palínek
Pátek: Rudolf Pavlík