Znojmo proti favorizovaným Pražanům až do posledních vteřin bojovalo aspoň o prodloužení, ale branka Bogdana Vătăjelua z prvního poločasu se ukázala jako rozhodující.

Rumunský fotbalista si v pokutovém území chytře zasekl míč a byť se mu střela úplně nevydařila, míč propadl do sítě. „Byla to dobrá akce z pravé strany, dobrý centr, který ke mně Šury (Josef Šural – pozn. red.) prodloužil. Já už jen zasekl a vystřelil,“ uvedl Vătăjelu.

Domácí nakopl k lepšímu výkonu úvod druhého poločasu, kdy měl velkou šanci na vyrovnání Jakub Teplý, ovšem z úhlu nepropálil brankáře Martina Dúbravku.

Jihomoravané dostávali Spartu pod tlak a hosté se strachovali o jednogólové vedení. Krátce před koncem Lukáš Mareček na hranici pokutového území zastavil Matúše Lacka, rozhodčí ale nezapískal ani faul. „Podle mě to byla jasná penalta,“ zlobil se Lacko. Zpomalený záběr však ukázal, že k zákroku Marečka došlo ještě před pokutovým územím.

Pátý celek druholigové tabulky v měření s hvězdným souborem Sparty obstál. Hostující kouč udělal v sestavě opět několik změn, od začátku hráli například autor branky Vătăjelu, Rio Mavuba, Michal Sáček či Srdjan Plavšič, ale kýžené posílení sebevědomí po hubené výhře nepřišlo.

Naopak Znojmo má na čem stavět. „Do druhého poločasu jsme udělali nějaké změny, upravili rozestavení, prospěla nám i střídání. Hráčům jsem poděkoval za vynikající výkon, na který chceme navázat v dalších zápasech,“ hodnotil duel znojemský trenér Jiří Balcárek, jehož svěřence přišlo podpořit nebývalých 3100 diváků.

Sparťané se ve druhém poločase dostávali před branku domácích jen sporadicky. „Odehráli jsme dobrý první poločas, jenže pak jsme si mysleli, že to nějak zvládneme. Ale zápas s každým českým týmem je těžký,“ sdělil trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

Fotbalisté Hodonína (v červených dresech) ve 3. kole celostátního MOL Cupu prohráli s ligovým Libercem 0:4 po prodloužení. Zápas sledovalo devět stovek diváků.
Hodonín dovedl pohárový zápas s Libercem do prodloužení. Po bitvě prohrál 0:4

Daleko od kýženého skalpu favorita nebyl ani Hodonín. Svěřenci trenéra Františka Komňackého nedovolili prvoligovému soupeři v základní hrací době skórovat a utkání s vypětím všech sil dovedli až do prodloužení.

V něm ale vyčerpaní domácí dostali čtyři góly a po kruté porážce 0:4 v soutěži skončili. „S naším vystoupením v poháru jsem spokojený. Nemáme se za co stydět, což je hlavní. Bezbranková remíza po devadesáti minutách byla pro kluky odměna i povzbuzení. V prodloužení už jsme neměli nárok,“ prohlásil Komňacký.

Severočechy nasměroval za vydřeným postupem střídající útočník Matěj Pulkrab. Dvacetiletý žolík nejprve udeřil ve 102. minutě a druhou trefu přidal o chvíli později. Unaveného protivníka dorazili další ex-sparťan Matěj Hybš se Zdeňkem Folprechtem. „Utkání určitě vypadalo jinak, než jsme chtěli. Bohužel se nám dlouho nedařilo vstřelit branku, šance jsme neproměnili. Postupem času se stupňovala euforie domácích a začali jsme být neklidní,“ zlobil se liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

1. SC Znojmo – AC Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branky: 26. Vătăjelu. 
ŽK: Cihlář, Růsek – Sáček, Mandjeck, Mareček. Diváci: 3100. 
Sestava Znojma: Veselý – Mezlík, Svozil, Cihlář, Helísek, Mešaninov – Lacko, Javůrek (76. Štrombach) – Růsek (62. Hladík), Šamánek (84. Njire), Teplý.

FK Hodonín – FC Slovan Liberec 0:4 po prodloužení (0:0)
Branky: 102. a 114. Pulkrab, 113. Hybš, 120. Folprecht. 
ŽK: Mareš, Žák – Bosančič. Diváci: 900. 
Hodonín: Petráš – Vinkler, Čurgali, Hesek, Fojtík – Holešinský, Paděra, Komara (61. Polách), Mareš, Tulaydan (71. Sasín) – Žák (75. Dekleva).