Policie zadržela po zápase pět příznivců Zbrojovky, kteří se podíleli na demolici záchodů a auta zaparkovaného pod tribunou hostujících fandů. Škoda dosahuje sto tisíc korun. „Je mi hanba," říká sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela. „Pokud se někdo jede na zápas porvat, je to katastrofa, ale jde o celospolečenský problém," dodává.

Brněnští příznivci se brání, že o žádnou plánovanou rvačku z jejich strany nešlo. „Nikdo nejezdí na zápasy s tím, aby se porval a demoloval stadion. Proč by to dělal? Když už se hooligans chtějí poprat, domluví se na jiný den a jiné místo," objasňuje předseda Občanského sdružení Zbrojováci Václav Bartoněk mladší.

Podle brněnských příznivců odšpuntoval vášně člen bezpečnostní agentury na stadionu Slovácka. „Dva fanoušci v našem sektoru se pověsili na mříž a začali s ní hýbat. Nešlo o žádné lomcování. A jediný člověk z ochranky na ně vystříkal pepřák," popisuje Lukáš Winkler zvaný Paruka, který v kotli předříkává chorály. „Bylo to úplně zbytečné, ti dva nikoho neohrožovali. Nešlo o třicet lidí. Kdyby je nechal minutu být, nic se nestane," míní. Jenže akce vyvolala reakci, dvojice se se zastali ostatní. „Přišla další várka pepřáku a trefila tak patnáct lidí, pak třetí, čtvrtá salva," povídá Winkler.

Rozlícení Zbrojováci pak na členy ochranky házeli kusy záchodových mís. Situaci uklidnili až policejní těžkooděnci. „Když na vás někdo nastříká slzný plyn, taky zareagujete. Na fotbal jezdí ostřejší typy chlapů, kteří nechodí pro ránu daleko. Dav pak nelze ukočírovat, ale od toho je tam pořadatelská služba. Z mých zkušeností devadesát procent problémů začne u ní. Stačí, aby tam pracovali proškolení lidé," tvrdí Bartoněk mladší.

Brněnští fandové se však poslední dobou účastnili víc konfliktů. „Ve Znojmě to byl ukázkový případ, kdy byli na vině fanoušci. Klubu šlo o život a podepsala se na tom frustrace. Třeba na Spartě se k nám ochranka chovala jako k lidem a všechno bylo bez problémů," sděluje Winkler.

Podle něj zápas podcenilo také Slovácko. „Nevím, kdo rozhodl, že se otevře jen jedna část hostujícího sektoru. Před rokem jsme ho zabrali celý. Takhle dost lidí ani nevidělo na hřiště," zlobí se Winkler.

Chování výtržníků fanklub odsoudil. „Policie těch pět zadržela na základě něčeho," má jasno předseda sdružení.

Ať dala impulz k potyčce kterákoli strana, tratí Zbrojovka, kterou čeká pokuta. „Šedesát tisíc jsme dostali za akci na Bohemce, pojedu do Prahy kvůli chování fanoušků Baníku a teď tohle. Dostáváme pokuty až zčernáme, což nás sráží na zadek. V naší situaci potřebujeme od fanoušků pomoc," připomíná Kudela čtrnácté místo v první lize.

Brněnští fandové „v akci":
Bohemians 1905 – Zbrojovka 1:1 (1. liga, 1. prosince 2013)
Ve druhém poločase sudí zápas pro excesy obou táborů na deset minut přerušil. Na hřiště přilétla bečka i sedačka, fanoušky Zbrojovky uklidňovala policie.

Zbrojovka – Slovan Bratislava 3:1 (9. června 2013)
Při oslavách sto let od založení klubu hlouček chuligánů spustil salvu dělbuchů, do toho provolávali nacistická hesla a zapálili několik sedaček.

Znojmo – Zbrojovka 3:0 
(2. liga, 8. října 2011)
Několik z dvou stovek brněnských příznivců se pokusilo vtrhnout na hřiště. Rozhodčí na sedm minut utkání přerušil a situaci řešili těžkooděnci.