V základní sestavě patrně nastoupí většina nových hráčů, kteří na jih Moravy v létě dorazili záložníci Tomáš Pilík s Milošem Kratochvílem ani útočník Francis Koné nechyběli v základní sestavě v posledních třech přípravných utkáních. „Opustilo nás několik hráčů, kteří tvořili těžiště přímky týmu, a to Zavadil, Tašči a Řezníček. Místo nich přišli Pilík, Kratochvíl a Koné,“ potěšilo Habance získání hráčů na tyto pozice.

Na zkoušce pak uspěl nizozemský křídelník Alvin Fortes, který odehrál hodinu při vítězné generálce 2:1 s tureckým Kayserisporem. „Z klubu odešli hráči typu Litsingi a Štohanzl, kteří pravidelně nenastupovali, ať už z jakýchkoli důvodů, Fortes doplnil kádr. S příchody jsem spokojený, teď je potřeba to prodat na hřišti a nejlépe hned v pátek ukázat, že jsme sehraní a jdeme za vítězstvím,“ uvedl brněnský trenér.

Miloš Kratochvíl.
Zbrojovka zvládla generálku, střelecky jí vyšel úvod duelu s Kayserisporem

Právě v případě Fortese a postů obou křídelních hráčů nejspíš Habanec v otázce základní sestavy ještě nemá jasno. Vedle tožského reprezentanta Koného se na krajích útočné trojice točili Milan Lutonský, Jakub Přichystal a Fortes. Na jednoho místo nezbude. „Sestava jednoznačně není stoprocentní, jeden maximálně dva posty mámě ještě v debatě kvůli soupeři. Do pátku si nechám projít hlavou, kdo bude v základu,“ poznamenal Habanec. Do plného zápřahu už se navíc zapojil také nigerijský rychlík Musefiu Ashiru.

Od pondělí se pak do přípravy přidá také útočník Michal Škoda, který se vrátil z hostování v norském Lilleströmu. „Zápasové a tréninkové vytížení má a měl by se co nejrychleji začlenit do užšího kádru. Bude bojovat o místo v základní sestavě jako každý hráč,“ naznačil Habanec.

Přes novou osu týmu Škoda počítá, že si se staronovými spoluhráči rychle porozumí. „Myslím, že styl, jaký chceme hrát, bude podobný, v tom nebude problém. Kluci, kteří přišli, jsou dobří, ale musíme to ukázat na hřišti, což rozhoduje. Doufám, že se nám bude dařit,“ přál si forvard.

Kapitánskou pásku místo Pavla Zavadila převezme obránce Petr Pavlík, který nepochybně naskočí ve stoperské dvojici s Tadasem Kijanskasem. Lukáš Vraštil začne na lavičce. „Mezi námi boj o místo nebyl ani v zimě, když jsem přišel, všichni tři jsme si po lidské i fotbalové stránce sedli. Spíš se podporujeme, když je nějaký problém, komunikujeme hodně mezi sebou, chceme si navzájem pomáhat. Nevraživost v žádném případě nehrozí,“ přiblížil vztahy Pavlík.

Příprava Zbrojovky
⋅Zbrojovka - Zlaté Moravce 1:1 (brněnská branka Jakúbek)
⋅Zbrojovka - Trnava 2:3 (Pilík, Kratochvíl)
⋅České Budějovice - Zbrojovka 2:0
⋅Nitra - Zbrojovka 1:2 (Koné, Kratochvíl)
⋅Fortuna Düsseldorf - Zbrojovka 1:0
⋅Kayserispor - Zbrojovka 1:2 (Lutonský, Kratochvíl)