„Z klubu mi zavolali, že mají zájem. Vzal jsem si čas, abych zjistil nějaké možnosti, ale nic nebylo na stole a nechci už riskovat. Rozhodl jsem se, že jdu do přípravy a domlouváme podmínky,“ říká pětadvacetiletý Malík.

Co vás po roce v zahraničí přivedlo do Znojma?
V Bulharsku jsem v zimě ukončil smlouvu a hledal jsem angažmá. Na několika štacích to zničehonic krachlo, neměl jsem moc času, takže jsem poslední půlrok hrál v Polsku. Podepsal jsem smlouvu jenom do léta, že pak budu něco hledat. Ozvalo se Znojmo a už nechci dělat stejné chyby jako v zimě, kdy jsem neměl nic vyřešené, čekal jsem a pak to nedopadlo. Nic však není hotového, jsem tam v přípravě.

Novinky z klubu
Druholigový fotbalový klub 1. SC Znojmo přivítal v pátek další dva hráče na zkoušku: do přípravy se zapojili záložník Jan Hladík ze Sigmy Olomouc a Bosňan Benjamin Dizdarič. V sobotu s mužstvem absolvují turnaj v Sezimově Ústí, kde se Jihomoravané v semifinále utkají s Táborskem. V dalším střetnutí je čeká buď souboj s domácím týmem hrajícím I. A třídu, nebo Českými Budějovicemi. Kádr naopak opustil brněnský stoper Martin Sedlo, který zamířil na testy do slovenské Skalice.

Znamenal pro vás poslední rok životní školu?
Nebyl jednoduchý hlavně po psychické stránce. Kdybych se měl rozhodnout znovu, určitě bych neměnil a šel znovu ven. V Bulharsku jsem měl částečně smůlu, protože se ze začátku dařilo, nikdo se nezranil a prostoru jsem tolik nedostal. V zimě jsme se o tom bavili s vedením a naznačili mi, že pro mě i pro ně bude lepší to ukončit, když cizinec tolik nehraje v základní sestavě. Kdybych neslevil a nerozvázal smlouvu, byl jsem v přípravě, v níž se zranili čtyři hráči na můj post. Je to smůla, ale snad mě to posílilo.

Odcházel jste jako hráč prvoligového Brna, teď usilujete o angažmá ve druhé lize. Přibrzdil rok vaši kariéru?
Představoval jsem si to jinak, ale když za půl roku odehraju v základu dva, tři, čtyři zápasy, podepíše se to. Je těžké vrátit se zase zpátky do ligy. Rozhodl jsem se, že budu doma a ve Znojmě zkusím zahrát dobrou sezonu. Třeba se do ligy vrátím, nebo se objeví něco zvenku.

V Černo More Varna jste na podzim zasáhl do deseti utkání, ale jen ve dvou v základní sestavě. Jak jste to snášel?
Byl jsem tam se vším spokojený až na to, že jsem tolik nehrál. Bydleli jsme pohromadě tři Češi s Ondrou Sukupem a Přemou Kovářem, což ulehčilo spoustu věcí, které jsme dělali ve skupině a nemusel jsem to řešit sám. Měl jsem trochu obavy z přístupu tamních lidí, ale příjemně mě překvapili, snažili se nám pomáhat, i kluci v kabině byli super. Navíc jsme bydleli u moře, což je takový bonus.

Ve třetí polské lize jste nastoupil třináctkrát a v deseti zápasech v základní sestavě. Dalo vám to něco?
To pozor. Měl jsem obavy, ale nezbývalo mi moc na výběr. Z toho, co jsem měl, šlo asi o nejlepší variantu. Fotbalová úroveň ligy rozhodně není špatná, přirovnal bych jí minimálně k druhé české. Hraje tam hodně mladých kluků, takže nastávají situace, že se prohrávají zápasy, kdy tým deset minut do konce vede. Kvalitu liga má.

V čem poslední rok změnil vaše myšlení?
Určitě jsem trochu nahlédl do toho, jak funguje svět přestupů a tak. Rozhodně mě ten rok naučilo, že dokud není nic na papíře, nemám ničemu věřit.