Vizitka nejhorších jim patřila přes tři měsíce, dlouhých devět kol. Až v předposledním podzimním prvoligovém utkání se fotbalisté 1. SC Znojmo konečně odlepili ze dna tabulky a sestupových pozic.

K vyšvihnutí pomohlo nováčkovi nejvyšší soutěže nedělní vítězství 2:1 nad Olomoucí. „Před zápasem jsme si řekli, že chceme tři body a konečně se odpoutat z posledního místa. A to se povedlo," radoval se znojemský záložník Radim Nepožitek.

Jeho tým se zařadil těsně za jihomoravského konkurenta Zbrojovku Brno s totožným počtem čtrnácti bodů. „Téměř od začátku ligy jsme byli stále na dně. Pohled na tabulku bude nyní mnohem příjemnější, protože dívat se pouze jen nad sebe je psychicky náročné. Ale čeká nás ještě hodně práce, abychom soutěž udrželi," uvedl asistent trenéra jihomoravského celku Tibor Duda.

Záskok za Kalvodu

Ten v utkání zastupoval na znojemské lavičce potrestaného Leoše Kalvodu, který na svůj tým dohlížel jen z tribuny. „Před zápasem jsme se na všem důležitém domluvili. Moje situace byla o to jednodušší, že stál hned za střídačkou," doplnil Duda.

Oba "generálové" ligového nováčka se po začátku zápasu ještě ani pohodlně neuvelebili na svých netradičních postech a už skákali radostí. Hned v první minutě utkání je rozradostnila rychlá akce jejich svěřenců, na jejímž konci byl Tomáš Okleštěk a míč v olomoucké síti. „Vstup do zápasu se nám nepovedl. Vůbec jsme nesplnili, co jsme si řekli, soupeř nás za to potrestal," lamentoval na prospaným úvodem Sigmy její trenér Zdeněk Psotka.

Hanáci manko umazali v 64. minutě po průniku Jana Navrátila, ale na bodech dlouho nezůstali. Smrtící ránu jim jen o tři minuty později zasadil střelec historicky první znojemské branky v nejvyšší soutěži Patrik Hrošovský, kterého ideálně našel spoluhráč Radim Nepožitek. „Chtěl jsem přihrávat uličkou doleva, ale pak jsem napravo uslyšel Hroša, který tam byl úplně sám," popsal rozhodující akci Nepožitek.

Pro něj, čtyři další spoluhráče a trenéra Kalvodu bylo nedělní utkání prestižnější než všechna ostatní, jelikož dřív nastupovali, nebo koučovali v Olomouci. „Cítil jsem se zvláštně. S olomouckými kluky jsem už několikrát absolvoval přípravu a vždy týden před ligou jsem šel pryč. Byl jsem proto namotivovaný, ke konci jsem si musel dával pozor, abych nedostal druhou žlutou kartu," dodal záložník jihomoravského cel­ku.

Znojmo zakončí první polovinu sezony v pátek v Teplicích.

1. SC Znojmo - Sigma Olomouc 2:1 (1:0)

Branky: 1. Okleštěk, 67. Hrošovský - 64. Navrátil. Rozhodčí: Jílek - Urban, T. Kovařík. ŽK: Nepožitek, Jonov - Varadi. Diváci: 572.

Znojmo: Hrubý - Hnaníček, Jonov, Hudec, Mudra - Hrošovský, Nepožitek (71. Helísek), Lacko, Crnkič (85. Tomeček) - Okleštěk - Vašíček (90. Odehnal). Trenér: Duda.
Olomouc: Zlámal - Varadi, Koutný (58. Wiljaars), Škerle, Vepřek - Houska (83. Lietava), Ordoš, Šindelář - Navrátil, Doležal, Javůrek (77. Falta). Trenér: Psotka.